Hungaricum utca nyílik a Gellérthegyen Makovecz tervei alapján

Sajnálatos tény, de nincs Makovecz Imre által tervezett középület a fővárosban. Pontosabban, ma még nincs. De hamarosan lehet, méghozzá egy egész utcányi. Az erről szóló megegyezés az örökösök és a Citadella bérlői közt megszületett.

Makovecz Imre, a magyar építészet kiemelkedő képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója tavaly szeptember végén távozott közülünk. A Magyar Hírlap  információi szerint munkássága azonban tovább folytatódhat. Magyar Istvánné, a területet bérlő és hasznosító cég ügyvezetője ugyanis megmutatta a lapnak azokat a terveket, amelyeket Makovecz Imre maga után hagyott. A magyar organikus építészet mestere egy egész utcát álmodott a Citadella komor falai köré. A falusi zsibvásárba illő bódék és pavilonok helyére Hungarikum utcát tervezett. Magyar Istvánné reméli, hogy a zseniális építész tervei megvalósulhatnak. Idén ősszel, ha az engedélyeket megkapják, már a mintaépületnek szánt Trianon Ház is megépülhet.

 

A kérdés csak az, hogy hozzájárul-e ehhez a főváros, és az érintett kerületek. Jelenleg ugyanis nincs a Citadellára érvényes elfogadott szabályozási terv. A Fővárosi Önkormányzat ugyan ezt még a Demszky-érában, 2008-ban megrendelte, de aztán nem fogadta el. „A Citadella valójában egy szégyen, még az osztrákok építették, hogy a magyarokat fegyverrel tudják fenntartani. A szovjeteket dicsőítő Szabadság-szobor pedig eredetileg Horthy-emlékmű lett volna, Strobl gépfegyvert rakott a szobor kezébe, és csak később cserélték le a fegyvert pálmafalevélre” – fogalmazott az építész egy 2008-as interjújában.
 

Makovecz Imre tavaly nyáron írt, akár szellemi végrendeletének is tekinthető, birtokunkba került támogatási nyilatkozatában így fogalmaz: „Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását.” Magyar Istvánnétól a lap megtudta, hogy az örökösökkel is megegyeztek, ami nem volt nehéz, mert ők is tiszteletben tartják a korszakalkotó építész akaratát. Az ügyben illetékes Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes megkeresésünkre az alábbi választ küldte: „A Citadellával kapcsolatban a szabályozási tervet a Fővárosi Önkormányzat 2008-ban megrendelte a XI. kerületi önkormányzattól, amely a mai napig nem készült el, ezért kérdéseit a XI. kerületi önkormányzathoz szíveskedjék továbbítani. A Főváros nem tud arról, hogy a Citadella átépítése Makovecz Imre terveivel valósulna meg.”