Saját pincészetben folytatja az Év Bortermelője cím birtokosa, Áts Károly
A februártól már saját pincészetet vezető, Az Év Bortermelője címet alig egy hónapja elnyert Áts Károly maga mutatja be azt a borválogatást, amely Tokaj legjobbjait vonultatja fel. A január végén a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa által szervezett borvacsora lényegében az utolsó, amelyen még a Royal Tokaji Borház főborászaként vesz részt.
Az elmúlt években itthon is egyre divatosabbak a borvacsorák, amelyeknél vagy a sommelier által kiválasztott borok mellé kínálnak ételeket, vagy a chef által összeállított menüsorhoz kínálnak nemes palackokat. A gasztronómiai élményekre itthon is komoly érdeklődés mutatkozik. A kulináris élvezetek mellett egyedi hangulatot jelent egy ilyen borvacsoránál, amikor maga a borász mutatja be a „lőrét”. Abban az esetben pedig, ha ez a „lőre” a legjobb hazai borok közül való, az elkészítője pedig tavaly a Magyar Bor Akadémia által az Év Bortermelőjének választott Áts Károly, akkor biztosak lehetünk a különleges élményben. A cím igazi rangját nemcsak a közel 20 éves múltra való visszatekintés adja és az elismerés nem csupán egy bornak, hanem a borkészítő több éves munkájának, az általa készített borok állandó és magas minőségének szól. Az ő esetében pedig annak is, hogy képes egészen különböző stílusokban is nagyszerű borokat készíteni, tudásának köszönhetően egy sokputtonyos aszú, de akár egy furmint vagy sárgamuskotály is a legjobbak közé kerülhet.
A szakértők szerint már igencsak érett a díj, a Royal Tokaji Pincészet főborásza kezei közül ugyanis valóban kivételes borok kerülnek ki. A legjobb példa erre, hogy a mérvadó amerikai Wine and Spirit magazin hat évvel ezelőtt, fennállása során először ítélte egy bornak a maximális 100 pontot, melyet a Royal Tokaji 1999-es esszenciája érdemelt ki. Emellett ki kell emelni a borház egyik legkedveltebb borát az Áts Cuvéet is, vagy éppen a borász személyes kedvenceit, úgy mint a Birtok Furmintot, a Dűlőválogatás Furmintot, vagy a 2003-as évjáratú Nyúlászó 6 puttonyos Aszút, mert ezek állnak hozzá a legközelebb egyensúlyban, harmóniában, ízvilágban.
A személyes kedvencek közül több is bemutatásra kerül azon a borvacsorán, amelyen Áts Károly maga is részt vesz. A Tokalj-Hagyalján az Andrássy Rezidencia Wine & Spa által január utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő vacsorán a Royal Tokaji borokról mesél, de talán már többet hallhatunk a saját Áts-borokról is. A főborász ugyanis februártól már a mádi szőlőjére építve, saját családi pincészetét irányítja, igaz, egy éven keresztül tanácsadóként segíti még a Royal Tokaji borászatot. Az első borai a 2012-es évjáratból származnak majd, és a palackok idén tavasszal már az asztalokra is kerülnek.