A King Sturge új kiadványa az európai irodapiacokról pozitív előjeleket lát a legtöbb országban

Boldogabb idők várnak az európai irodapiacok többségére. A King Sturge legújabb publikációja összefoglalót nyújt az aktuális makroökonómiai, bérbeadói és befektetési trendekről, valamint irodapiaci elemzéseket a legfontosabb európai országokról.

A gazdasági növekedés elősegítette az irodaszektorok álatlános fejlődését Európában. “A folyamat, szerényebb tempóban, de 2011-ben is folytatódik, és bérlők figyemüket a konszolidációnak valamint a bérleti szerződések újratárgyalásának szentelik.” – tette hozzá Emma Jackson, a King Sturge londoni  főelemzője.

Az alábbi tényezők jó kilátásokat biztosíthatnak 2011-re nézve a bérbeadási piacon:

•    A kereslet / kínálat kiegyensúlyozatlansága erősödni fog néhány központi piacon, mivel a folyamatban lévő kínálat alacsony és az üresedési ráták csökkeni fognak jövőre vagy az azt követő évben. Csekély a valószínűsége a spekulatív építkezéseknek rövid távon, mert a bérleti díjak alacsonyak és a bankok még mindig nem mutatnak hajlandóságot a finanszírozásra. Ez a folyamat minden érintett piacon bérleti díj növekedést eredményez.

A gazdasági fejlődés folytatódik egész Európában, habár lassú ütemben. A nyugat-európai központi piacok, mint Németország, UK vagy Franciaország 2011-ben szerény növekedést, míg a feltörekvő országok,  mint Oroszország, Lengyelország vagy Törökország erőteljesebb növekedést prognosztizálnak. Spanyolorszában, Portugáliában, Írországban és Görögországban azonban a helyzet nem kecsegtető.

•    Az irodaalapú munkahelyek növekedése az irodaterület iránti keresletet növelni fogja közép és hosszútávon, habár akadnak kivételek: Portugália, Olaszország, Görögország, Spanyolország és néhány közép-kelet-európai ország , ahol az újraéledő GDP kibocsájtása nincs összhangban a munkahelyek számával.

“A gazdasági előrejelzések azt sugallják, hogy a legtöbb európai irodapiac lassú, de folyamatos fejlődésnek indult. Rövid és középtávon német városok, Bukarest, Budapest és London belvárosa bizonyulnak a legkelendőbbnek az új munkahelyek miatt. “

Emma Jackson kommentárját Remi Couture az alábbi szavakkal méltatta:

“Jó hallani a külföldi véleményeket Budapestről középtávon (2013-2015) és valóban, munkahelyteremtés szempontjából kiváló lehetőségek adódnak, hiszen az alacsony munkáltatói járulékokkal versenyképessé vált Magyarország. Emelett Budapestnek még az is az előnyére válik, hogy rengeteg minőségi irodaterülettel rendelkezik és képzett munkaerőt biztosít,. A következő 12 hónap nehézségekkel teli lesz, köszönhetően a kialakult politikai helyzetnek és Európa lassuló gazdasági fejlődésének. Ugyanakkor ha a stabilitást hosszan fent tudjuk tartani, az így kialakult kedvező pozícióból sokat profitálhatunk a jövőben.”– fűzte hozzá Remi Couture.

Befektetési piacok

Jelentősen emelkedett a befektetői kereslet az irodaszektorban, €44 milliárd érttékben fektettek be, 15%-al többet, mint 2009-ben, noha a kivételes 2006/2007-es szinthez képest lényeges alulmarad. 2010 is beszűkült befektetői keresletet mutat. Az ügyletek többségét, 65%-át, az Egyesült Királyságban, Németországban  és Franciaországban bonyolították le.

Összeségében, a befektetői hangulatra az óvatosság jellemző, prémium kategóriás ingatlanokat keresnek a fejlett piacokon. Mialatt az északi államok és Közép-Európa is felülmúlta a 2009-es befektetési aktivitását, a teljes  európai irodapiac befektetési volumenének mindössze 11,4%-át illetve 2,3%-át tették ki.

Alexander Colpaert, a King Sturge európai elemző munkatársa hozzátette:
“Előretekintve úgy véljük, hogy az irodapiaci befektetési kedv erősödni fog 2011 végére. 2011 első negyedévének előzetes adatai alapján €11 milliárd volumenű tranzakció zajlott le, ami alapján a 2011-es a kilátásaink igen ígéretesek.”

“A prémium irodapiaci hozamok várhatóan nem változnak a legtöbb nyugat-európai piacot és rövid távon valószínűleg továbbra is a bérleti díj növekedésének lesz tőkenövekő hatása. Ez különösen olyan lokációkra érvényes, ahol a kínálat korlátozott: Londonban, Párizsban, Moszkvában, Varsóban, Stokholmban és Oszlóban. Ahogy egyre kevésbé tűnnek kockázatos piacoknak, Közép és Kelet-Európában is várhatóan tovább zsugorodnak a hozamok.”