Több ponton módosulna az szja-törvény és az amnesztiaszabály

Új módosító javaslatot terjesztettek elő az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz, ami kiterjesztené a tavaly bevezetett amnesztiaszabály alkalmazhatóságát, az szja-törvény egyéb rendelkezéseinek módosításával párhuzamosan.

Amnesztiaszabály

A módosító javaslat még hangsúlyosabban biztosítaná annak a feltételeit, hogy azok, akik a PSZÁF által kijelölt hitelintézetek közreműködésével teljesítik az „offshore jövedelmeiket” terhelő 10 százalékos személyi jövedelemadót, megőrizhessék anonimitásukat. A javaslat meghosszabbítaná a 2010- ben bevezetett amnesztiaszabály alkalmazhatóságát, valamint újabb lehetőséget adna a külföldi társaságtól származó jövedelem adómentességére. A jelenlegi szabályok szerint, a törvényben meghatározott külföldi társaságtól belföldi társaságban lévő részesedés szerzése alapján adómentességet élvezhet a külföldi társaságtól később kapott jövedelem.

A javaslat hasonló lehetőséget biztosítana arra az esetre is, ha az adózó a javaslat szerinti külföldi társaságtól szerez ingatlant, vagy a javaslatban meghatározott járművet (kedvezményezett eszköz). A tervek szerint a kedvezmény alkalmazásának feltétele volna, hogy a kedvezményezett eszköz átruházásáról 2012. június 30-ig létrejöjjön a szerződés, és a kedvezménnyel a 2013. január 31-ig szerzett jövedelem tekintetében élhetnének az adózók. A javaslat előírná, hogy bizonyos feltételek mellett a kijelölt hitelintézet által kiállított igazoláson túl az Adóhatóság nem kérhet más okiratot a jövedelem eredetének ellenőrzése céljából.

További módosítások

A módosító javaslat pontosítaná a szokásos piaci ár szja-törvényben rögzített definícióját a részvények és üzletrészek vonatkozásában, valamint bizonyos feltételek mellett adómentessé tenné az értékpapírok szerzését magánszemélytől. A módosítás nulla százalékos adómértéket állapítana meg az EGTállamban székhellyel rendelkező biztosítóval 2006. szeptember 1-jét megelőzően kötött biztosítási szerződés alapján, a magánszemély biztosított vagy kedvezményezett részére jutatott nem adómentes bevételre, feltéve, hogy a biztosítási szerződés alapján 2006. augusztus 31-ét követően nem történt díjfizetés.


A javaslat megszüntetné az ellenőrzött külföldi társaságnál kimutatott, haza nem utalt adózott eredmény adókötelességét. A módosítás érinti az ingatlanátruházásból származó bevételt terhelő adó- és járulékterheket is. A javaslat értelmében az eladási ár és a szokásos piaci ár közötti különbözet – amely jelenleg egyéb bevételként kezelendő – az ingatlanátruházásból származó bevételre vonatkozó kedvezőbb szabályok szerint adózna. Az eredetileg előterjesztett javaslat az illetékszabályozás egyes elemeit is módosította volna, de ezeket időközben visszavonták.