BAMOSZ: csökkent a befektetési alapok vagyona júniusban

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapokból 23,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők júniusban, miközben piaci hatásra 17,2 milliárd forinttal csökkent az alapok vagyona – közölte a szövetség hétfőn.

A BAMOSZ közleménye szerint a szövetség tagjai június végén 471 hazai befektetési alapban összesen 3.795 milliárd forintot kezeltek.
    A közlemény idézi Temmel Andrást, a BAMOSZ főtitkárát, aki kiemelte: a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat júniusban is bizonytalan volt, ami a befektetési alapok hozamaira is rányomta a bélyegét. Emellett az alapok vagyonának csökkenését a nyugdíjpénztári vagyonátadáshoz kapcsolódó intézményi, illetve a bizonytalan helyzetben felerősödő lakossági visszaváltások okozták.
    
A BAMOSZ tájékoztatása szerint a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok adják továbbra is az összvagyon többségét, 57,5 százalékát. Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júniusban 0,9 százalékkal csökkent, miután a vizsgált időszakban a befektetők 14,3 milliárd forintot vontak ki. A piaci teljesítmény 4,4 milliárd forinttal csökkentette a befektetések értékét.
    
A közlemény szerint folytatódott a lejtmenet a részvénypiacokon júniusban. A nyilvános részvényalapokból összesen mintegy 800 millió forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében több mint 8 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. Egy alap beolvadt, miközben a 78 nyilvános részvényalap vagyona júniusban 2,5 százalékkal, 348 milliárd forintra csökkent.
    
A 31 kötvényalap vagyona 0,4 százalékkal, 310 milliárd forintra nőtt: a folytatódó kismértékű tőkevonzás mellett ezúttal is elsősorban a rövid alapok hozama miatt. A kötvényalapok összesen több mint félmilliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 600 millió forint hozamot értek el.
    
A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal csökken júniusban, miután összesen 13,8 milliárd forintot kivontak ezekből az alapokból. Eközben 4,2 milliárd forint volt a hozamuk, s így a hónap végén a teljes vagyon 1.349 milliárd forintra csökkent.
    
A közlemény szerint ismét romlott a helyzet a garantált alapok piacán, miután júniusban több alap szűnt meg, mint ahány indult. A vagyon 1,3  százalékkal csökkent júniusban, a garantált alapokból összesen 3,3 milliárd forint távozott, s a piaci teljesítmények is 2,1 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 414 milliárd forint volt.
    
Az ingatlanalapokból 1,8 milliárd forint tőke távozott júniusban, de 1,9 milliárd forint hozam keletkezett. A 22 ingatlanalap vagyona összességében stagnált, a hónap végén 432 milliárd forint volt, ami az alapok összvagyonának 11 százaléka.
    
Az ingatlanalapokból júniusban 300 millió forintot vontak ki, amelyek vagyona így 0,4 százalékkal csökkent a hónapban. E termékek értéke 42 milliárd forint.
    
Júniusban 6 új zártkörű részvényalap indult, miközben a 48 zártkörű értékpapíralap vagyona 3,4 százalékkal csökkent. Az alapokból – döntően a részvényalapokból – 11,1 milliárd forint tőke távozott, ami a májusi értékhez hasonló tőkekivonás. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 639 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17 százaléka.
    
A BAMOSZ 28 tagja összesen mintegy 6.500 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 3.800 milliárd forintot befektetési alapokban.