Nincs válság: 11 millió dollármilliomos él már a Földön

A World Wealth Report legújabb felmérése alapján, a Földön élő dollármilliomosok összvagyona tavaly elérte a 42,7 trillió, azaz a negyvenkettőezer-hétszázmilliárd dollárt, amely felett már 10,9 millió ember osztozkodik.

A kutatás a dollármilliomosokat csak HNWI-nek (high net worth individuals), míg az igazán burzsujokat (30 millió dollár feletti összeg birtokosait) Ultra-HNWI-nek nevezi. Ez utóbbiak bár nincsenek sokan, de a fent említett vagyon több mint 36 százaléka felett rendelkeznek. Ázsia a tavalyi holtverseny után 2010-ben leelőzte Európát – akkor még 3-3 millió gazdaggal fej-fej mellett állt a két kontinens -, de kezdenek nagyon felzárkózni Észak-Amerika mellé. A dollármilliomosok mintegy 53 százaléka az USA, Japán vagy Németország polgára. Az országok tekintetében érdekesség, hogy India most először fért be a TOP 12-be, itt ugyanis 20 százalékkal nőtt a gazdagok lélekszáma. Az első tucatból pedig mindössze Olaszországban lett kevesebb, ahol 9 ezer fővel 170 ezerre csökkent a jól öltözött nagyon gazdagok tábora.

További érdekesség az is, hogy mostanra sikerült kilábalni a válságból – legalábbis nekik -, hiszen az összvagyon 2007-ben 40 700 milliárd dollár volt, az azt követő meredek visszaesést tehát alig 3 év alatt sikerült ledolgozni. A női nem a HNWI-népesség mindössze 27 százalékát teszi ki, az átlagnál nagyobb számban csupán Észak-Amerikában és Japánban képviseltetik magukat a vagyonosok között. A legtöbb dollármilliomos egyébként benne van a korban: 59 százalékuk 56 év feletti, sőt ha 46 évre visszük le a korhatárt akkor már 83 százalékuk tartozik ide. Az igazán fiatalok, a 31 év alattiak mindössze 2 százalékát teszik ki az összes milliomosnak. A dollármilliomosok többsége a vagyonát zömmel részvényekben vagy valamilyen bonyolultabb pénzügyi instrumentumban (hedge fund, deviza, árupiac), közel 30 százalék kötvényben, 19 százalék ingatlanban, míg a maradék készpénzben és bankbetétben tartja.