Bel-Budán épül a legújabb irodagyöngyszem

 

Mindig azoknak nehéz, akik nem tömegterméket akarnak létre hozni, nem tömeg lokációban. Ha  sikerül, elmondhatják, hogy kiemelkedőt, követendőt alkottak. Ezt vallják a bel-budai Ecodome irodaház kitalálói és fejlesztői is.

Miért nem hallunk évek óta Buda központi részéről, amikor irodapiaci híreket olvasunk? Azért, mert mindent lenyom a Váci út, Dél-Buda és most már Dél-Pest is. Alkalmanként bezavar egy kis belváros is, de Buda magja alig szerepel. Nem véletlen, alig volt új fejlesztés az elmúlt években, pedig prémium környékről van szó, prémium ügyfelekkel a közelben és olyan prémium ügyfelekkel a távolban, akik szívesen költöznének ide, ha lenne hová.

Jelenleg is csupán két jelentősebb beruházás zajlik ebben a körzetben – elég távol egymástól méretben és jellegben is, úgyhogy nem zavarják egymást. A nagyobb komplexum inkább nagyvállalati kört célzott meg, a kisebb Ecodome egy szűkebbre lő, megjelenésével, koncepciójával és szolgáltatásaival is oda vonzva a kreatív ipar cégeit, valamint tanácsadó, jogi és egészségügyi vállalkozásokat.

“A válság alatt megtanultuk, hogy a hatékonyság a legfontosabb, feleslegesen nem szabad olyan terekre költeni, amelyek haszontalanok. Olyanokért kell fizetni, amit használnak is. Ha így lesz, akkor csökken az üzemeltetési költség (akár négyzetméterenként 3 euró alá is mehet), vagyis ökonomikus lesz az egész projekt, egyúttal a legmélyebben zöld is, hiszen a legújabb műszaki megoldásokat vetjük be, ezek már középtávon lefaragják a költségeket. A mostani számításaink szerint egy öt éves bérletnél akár félmillió euró megtakarítás is elérhető egy közepes méretű cégnél. A gazdaságosság és a környezettudatosság hozta tehát az irodaház nevét, Ecodome, s ez jól kifejezi hozzáállásunkat az ingatlanpiacon.” – érvelt Erdei Bálint, a fejlesztő Redwood Holding tulajdonos-ügyvezetője, aki nem új szereplő az ingatlanpiacon, korábban számos fejlesztésben vállalt aktív részt. Munkatársaival alkottak is egy új kifejezést, az office és az efficiency angol szavakból egy harmadikat, az officiency-t, ami jól jellemzi ezt az attitűdöt.

A lokációról azt mondta: “A Naphegy lábánál nem egy Váci úti termék kell, itt nagyon sok emberközeli megoldás lesz a teraszoktól kezdve egészen az utcára nyíló plusz terekig. Szerintem egy ilyen helyen téves felfogás lenne nem nyitható ablakokkal elzárt dobozba kényszeríteni a bérlőket. Kezdettől fogva azt terveztük – már évekkel ezelőtt -, hogy egy sok terasszal és zölddel ellátott környezetet alakítunk ki, ahová érdemes lesz bejárni.

Főleg azért, mert egyre inkább azt érezzük a bérlői piacon, hogy a munkatársak megtartására mára sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani. A fiatalok manapság sokkal gyorsabban váltanak munkahelyet, ma már nem csak a pénzben kifejezhető jövedelem számít, hanem az is, hogy mennyire ösztönző a fizikai munkakörnyezet. Egyetértek azokkal, akik szerint a munkakörnyezetre négyzetméterenként elköltött egy euró többet jelent nekik, mintha ugyanennyivel növelnénk a fizetésüket.”

Jól halad az értékesítés, az 5000 négyzetméteres bérterület több mint 60 százalékát már lefoglalták. A fennmaradó területekre előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Várhatóan a kreatív és a szolgáltató szektorból igazolnak ide különféle vállalkozások. Az épület alsó szintjén ügyfél forgalommal számoló kereskedelmi egységek kapnak helyet, ezekre jelentős az érdeklődés. Terveznek egy mindenki számára igénybe vehető bisztró jellegű éttermet/kávézót, ami szintén bekapcsolja a környezetbe a házat.

Prémium termékek a kínálatban

A 2016-ban alapított Redwood Holdingnak jelenleg négy futó projektje van Budapesten, összesen 40 ezer négyzetméternyi, kiemelkedő minőségű területet hoznak létre. A társaság kisebb volumenű, prémium lokációban megvalósuló prémium kategóriás fejlesztésekkel foglalkozik, portfóliójában található iroda- szálloda- és lakópark fejlesztés is. Épületeik a maguk szegmensében a legkorszerűbb, legújabb technológiai-, vagy akár hotel trendeket hozzák el a magyar piacra.

“A jelek szerint a piac elfogadta a bérleti díjat, a fent említett munkaerő megtartást szem előtt tartó cégvezetők megadják a négyzetméterenként 15-16,5 eurót, ami egyébként a bel-budai régió 15-22 eurós bérleti sávjának az alsó részéhez tartozik és a kedvező üzemeltetési költségek miatt alacsonyabb, mint a környéken már sok éve működő egyes irodaházaké.” – fűzte hozzá Erdei Bálint.

Műszaki szempontból érdekes, hogy megnyitották a tömb Mészáros utcára néző oldalát, s legyező szerűen építik meg az irodaházat. A két szárny közrefog egy szép zöld teret, ráirányítva a figyelmet az épületre.

A tervezés során egyébként két kihívás is volt: az egyik az, hogy foghíjtelekre építkeznek, annak minden korlátjával együtt, az illeszkedéseket figyelembe kellett venni. Ne feledjük, hogy a telekhez közel az egyik oldalon egy klasszikus századfordulós épület áll, a másikon pedig egy modern irodaház található, a kettő közé kellett egy környezetbe illő, de jól megkülönböztethető stílusjegyeket hordozó tömböt megtervezni. Vannak magassági eltérések is, hiszen egy enyhén emelkedő területről van szó.

A másik nehézség az volt, hogy – a telek formájából adódóan – a térszint alatti beépítést kissé eltolva kellett megvalósítani, ügyelve arra, hogy az irodaházból való autós ki-be közlekedés a tömb hátuljánál lévő utcán keresztül történjen. A parkoló szinteken csaknem 90 autónak alakítanak ki beálló helyet.