Új generációs hőszigetelő rendszerek az építőipar mélypontján

A jelenleg is fennálló építőipari válság ellenére megújult formában kínálja hőszigetelő rendszereit a Baumit 2011 tavaszától. A vállalat – ahogy eddig is – kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, rendkívül fontosnak tartja az energiamegtakarítás, energiatakarékosság, és így a megfelelő hőszigetelő „rendszermegoldások” fogyasztókkal történő megismertetését.

Az építőanyaggyártó cég a fenntartható építészet jegyében arra törekszik, hogy olyan alternatívákat ajánljon vevői számára, amelyek egy életre szolgáló hőszigeteléssel látják el az épületeket. Az idén 30 éves Construma szakkiállításon a Baumit is részt vesz, ahol többek között új hőszigetelő rendszereit (Open, Star, Pro), forradalmi rögzítés technikáját (Ragasztó Tárcsa), színes vakolatait, Baumacol csemperagasztó családját, valamint glett termékeinek széles választékát mutatja be.

Az energiaárak növekedésével napjainkban egyre inkább megmutatkozik a családi házak és lakóépületek megfelelő hőszigetelésének kialakítása iránti igény. A különböző hőszigetelő anyagok számos alternatívát kínálnak, ám a Baumit – megkönnyítve a felhasználók döntését – „rendszermegoldásokat” állított össze az eltérő szükségletek kielégítése érdekében, figyelembe véve a különféle környezeti adottságokat és hatásokat.

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet, akár a nyári, akár a téli időszakról legyen szó. Az ideális hőszigetelő anyagok minimálisra csökkentik a falakon keresztül fellépő hőveszteséget, ezért télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot. A hőszigetelés kiválasztásánál lényeges, hogy a rendszer minden alkotóeleme kiváló minőséget képviseljen. A cég a fejlesztés során külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a hőszigetelő rendszerek között mindenki a céljának megfelelőt találja meg, így akad olyan komponens is, amely a leggazdaságosabb opciót kereső felhasználók számára nyújt tökéletes megoldást.

„A lakosság energiatakarékosságra és energiahatékonyságra való törekvése révén elengedhetetlenné válik az új, innovatív megoldások kifejlesztése. A Baumit hőszigetelő rendszerek használatával akár 30%-os energiamegtakarítást érhetünk el, a fűtési-hűtési költségek mérséklésével pedig tehermentesítjük a családi kasszát, és még a környezetet is óvhatjuk. Az Energiaklub által, nemrégiben végzett kutatás szerint a potenciális energiamegtakarítás nagysága miatt a családi házak esetében jobb befektetésnek számít a nyílászáró-csere és a hőszigetelés, mintha a háztartás a bankba tenné a pénzét. A tanulmány szerint, ha egyszerűsített megtérülési időt számolunk, akkor az esetek döntő részében 5 év alatt megtérülő beruházásokról van szó”– mondja Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

A lakóépületekkel szembeni személyes elvárások között lényeges szempontként szerepel az esztétikum is. A Baumit ún. Ragasztó Tárcsáinak használatával nem csak a hagyományos dübelezést kerüljük el, hanem a rossz kivitelezésnél tapasztalható kirajzolódások is megszűnnek. Az idei év újdonságaként a tárcsák kínálata újabb taggal bővült, amely a hagyományos dübelezést felváltva, speciális rögzítési technikával (Ragasztó Tárcsa Duplex), kifejezetten a már meglévő hőszigetelések felújításához, „megduplázásához” lett kialakítva. Tehát a vékony hőszigetelés vastagítható anélkül, hogy le kellene szedni a régi hőszigetelést a falról.