Portré: Székely Gábor, az Appeninn Holding igazgatótanácsának elnöke

Ingatlanhírek.hu portálunk egy személyes hangvételű portrésorozatot indított, melynek keretében a magyar ingatlanszakma prominens képviselőit szólaltatja meg közvetlenebb formában. E heti riportalanyunk Székely Gábor az Appeninn Holding Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

– Hol tanult és mit?

A néhai Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen borászként végeztem, azt követően a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Adó, Vám, Illeték szakán szereztem közgazdász diplomát.

 

– Hol, mikor és hogyan került kapcsolatba az ingatlanszakmával?

Korábban egy építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cégnek is voltam a vezetője, az elmúlt években pedig a Szalamandra Villapark fővállalkozójaként szereztem ingatlanfejlesztői, kivitelezői gyakorlatot. Korábbi munkahelyeimen is foglalkoztam ipari ingatlanok üzemeltetésével,

 

– Mik voltak a fordulópontok a karrierjében?

Amikor elvállaltam megbízatásomat az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsában.

 

– Hogyan értékelné az ingatlanszakmát? Mit tart Ön a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak benne?

Az ingatlanszakma egy kicsit olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, hiszen legtöbbünknek van kapcsolata valamilyen ingatlannal, dolgozunk, nyaralunk, élünk ezekben a „termelő eszközökben”. Egy ingatlan amellett, hogy maga is egy befektetett eszköz, megfelelő környezetet biztosít mások boldogulásához, vállalkozásuk sikeréhez. Az ingatlan jelentősebb és értékállóbb jószág az aranynál is.

 

– Az Ön véleménye szerint mik a magyar ingatlanpiac hátulütői?

Az ingatlanpiac problémája teljesen megegyezik a hazai gazdaság fő problémájával, azaz nincs megfelelő méretű tőkekoncentráció, kimaradt a történelmünkből az eredeti tőke felhalmozása. Nagy reményeket fűzök a szabályozott ingatlanpiaci társaságokhoz, ha sikerül a törvényt megfelelő és használhatóbb formára módosítani és az ilyen, új szereplők tőkepiacon megfelelő forrást tudnak szerezni, ez lehetne az egyik „motorja” a hazai ingatlanpiacnak.

 

– Milyen kvalitásokra, szellemi képességekre és szakértelemre van szüksége egy ingatlanpiaci szakembernek?

Egy új projekt beindításához, üzemeltetéséhez érteni kell a projektfinanszírozáshoz, a műszaki kérdésekhez és megfelelő empátiával kell kezelni a bérlői igényeket is. Tudni kell beszélni a bankárok, a bérlők és a kivitelezők nyelvét is. Tisztában kell lenni az alapvető műszaki, üzemeltetési költségek részleteivel, miközben a hosszú távú makrogazdasági folyamatokat is megfelelően kell megítélni.

 

– Ön szerint milyen irányba fejlődik a magyar ingatlanpiac?

A jelenlegi helyzetben egy jó belépési pont alakult ki az új szereplőknek a jelentősen alulárazott piacon. Egy-két éven belül az új szereplőkkel kibővült ingatlanpiac jelentős fellendülését várom, szeretném, ha követnénk a lengyelek példáját. A hazai kkv-k jelentős erősödése kívánatos, erre mutatkozik központi akarat is, és ez robbanásszerű növekedést fog generálni az ingatlanpiacon. Bízom benne, hogy az ingatlanpiac megfelelő forráshoz juthat a hazai tőkepiacon.

 

– Ha úgy alakult volna az élete, hogy nem találkozott volna az ingatlanszakmával, mit csinálna most, mivel foglalkozna?

Alapvetően jó a műszaki érzékem, szeretem a kézzelfogható produktumot, valamilyen tervező mérnök, vagy vegyészmérnök pályát választanék, ha újra kezdhetném.

 

– Mik az Ön legfőbb tulajdonságai?

Nemrég hallottam egy kifejezést: asszertív, állítólag ilyen vagyok. Szeretem a kihívásokat és a megoldásra váró problémákat.

 

– Milyen tulajdonságokat tisztel Ön másokban?

A bölcsességet, megfontoltságot, tisztességet.

 

– Mit tart a legfőbb erényének?

A kitartást, az empátiát és a jó stressztűrő képességem.

 

– Mit tart kellemetlennek, kínosnak?

A képmutatást.

 

– Mi az, amit nem tolerál?

A hazugságot, az ostobaságot és a szűklátókörűséget.

 

– Mi az, amit könnyen meg tud bocsátani?

Csaknem bármit, ha őszintén megbánják, bevallják és tanulnak a helyzetből.

 

– Van olyan álma, amit szeretne, ha megvalósulna?

Szeretnék egy negyedik gyermeket.

 

– Mit jelent Ön számára profinak lenni?

A gyors helyzetfelismerés és jó problémamegoldás képességét, valamint profi csapatot építeni, akik kölcsönösen segítik egymás munkáját.

 

– Mi volt a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?

Nem fejeztem be a könyvvizsgálói képesítést, pedig már csak két vizsgám hiányzott.

 

– Milyen cél lebeg jelenleg a szeme előtt?

Szeretném, ha az Appeninn Nyrt. a hazai tőkepiacra támaszkodva több mint 30 milliárdos ingatlan portfóliót tudna kialakítani.

 

– Mit szeretne csinálni öt év múlva?

Amit most, egy dinamikusan fejlődő, sikeres céget vezetni.