CBRE: A kiskereskedők terjeszkedését hátráltatja az új bevásárlóközpontok építésének alacsony száma

2010-ben az új bevásárló-központok fejlesztésének alacsony száma korlátozta a kiskereskedők terjeszkedési terveit, ám jövőre a rendelkezésre álló területek növekedése új lehetőségeket teremthet a feltörekvő országokban. – derül ki a világ vezető ingatlan-tanácsadója, a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatásából.

A CBRE jelentése rávilágít arra, hogy 2010-ben mintegy 1,9 millió négyzetméter bevásárlóközpont-terület épült fel Európában, 36 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 2009-ben is csökkent a fejlesztési ütem a 2008-as csúcsévhez képest, mégpedig 30 százalékkal. 2011-ben viszont, ha az építés alatt álló fejlesztések időben elkészülnek, mintegy 2,9 millió négyzetméternyi új kiskereskedelmi létesítménnyel nőne az európai kínálat, amely 53 százalékos emelkedést jelentene.

 

Bár az építés alatt álló fejlesztések összterülete még mindig jelentősen elmarad a 2007-2008-as évekhez képest, az olyan piacok iránti bizalom, mint Törökország, Oroszország és Lengyelország, jelentősen növeli az építkezések számát, és az átadott ingatlanok területe is emelkedést jelez. Jelenleg 146 darab húsz ezer négyzetméteresnél nagyobb bevásárló-központ épül Európában: a legtöbb Törökországban (1,3 millió négyzetméter 26 helyszínen), Oroszországban (Moszkvában és Szent-Péterváron 19 helyszínen 856 ezer négyzetméter) és Lengyelországban (712 ezer négyzetméter 21 helyszínen).

A bevásárlóközpontok építése Törökországban például újra virágzik, ami a 2010-es erős gazdasági növekedéssel, és ebből következően a kereskedők, a fejlesztők és a befektetők bizalom-növekedésével magyarázható. 2011-re szintén jók a kilátások, és ez újabb márkákat vonz Törökországba, ahol a jelen lévő nemzetközi brandek szintén agresszíven terjeszkednek.


Nyugat-Európában Olaszország (394 ezer négyzetméter), Németország (369 ezer négyzetméter) és Spanyolország (356 ezer négyzetméter) piacán legerősebb az építkezési lendület, míg az Egyesült Királyságban három ingatlan áll fejlesztés alatt, amelyek közül legnagyobb a szeptemberben nyíló, 177 ezer négyzetméteres Westfield Stratford City.


John Welham, a CBRE európai kiskereskedelmi befektetésekért felelős vezetője szerint „a gazdasági válság óta a befektetők többsége a legjobb ingatlanokra és helyszínekre koncentrál, és ma is ez a helyzet, bár a kiskereskedelmi szektorban egyre több az olyan tőke, amely „értéknövelt” lehetőségeket keres. A bevásárlóközpontok fejlesztésének alacsony szintje Nyugat-Európában, és a kockázatosabb piacok iránti érdeklődés emelkedése 2011-ben a befektetői aktivitás növekedését eredményezheti.”


Magyarországon az utóbbi években jelentősen lecsökkent az újonnan átadott bevásárló központok száma. 2010-ben mindösszesen 4 új központ nyílt meg, míg 2011 első félévében egy bevásárló központot adtak át: az Europeumot Budapest belvárosában. Jelenleg nyolc új projekt áll építés alatt az országban, összesen 144 ezer négyzetméteren, amelyeket 2011-2012 folyamán adnak át. Ilyen például a KÖKI és a CET Budapesten, és az Árkád Szegeden. Az új projektek általában stratégiai helyszíneken épülnek, és prémium kategóriás bérlőket vonzanak. Több mint tíz projekt várja még az építés megindulását, összesen mintegy 200 ezer négyzetméteren, amelyek megkezdését a válság miatt tolták el. A kiskereskedelmi forgalom lassú növekedésével az építések száma is növekedni fog középtávon.