Itt a tuti közműátírási egyszeregy

A lakásvásárlással, bérléssel vagy kiadással járó adminisztráció egyik legfontosabb eleme a közművek szabályos átíratása. Ha jól csináljuk, sok kellemetlen meglepéstől óvhatjuk meg magunkat. Elkerülhetjük például, hogy az előző tulajdonos vagy bérlő számláit nekünk kelljen kifizetnünk. Közműátírási sorvezető jön.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) foglalta össze a legfontosabba tudnivalókat. Ebből kiderül, hogy ha lakást vásárolunk, bérlünk vagy bérbe adunk, fontos odafigyelni arra, hogy a közmű szolgáltatásokat rendben átírassuk az új tulajdonos vagy bérlő nevére. A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése amellett, hogy jogszabályi kötelezettség, védi az új és a régi fogyasztók érdekeit és pénztárcáját is. A bejelentéssel biztosítjuk a teljes körű és korrekt elszámolást és tisztázzuk a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatban. A bejelentés megszünteti a korábbi felhasználó szerződését és megalapozza az új felhasználó jogviszonyát. Mire figyeljünk, ha nem akarjuk az előző tulajdonos vagy lakó számláit fizetni?

Mikor kell bejelenteni a fogyasztó személyében történő változást?

Kötelező a bejelentés, ha a felhasználó új saját ingatlanba vagy bérleménybe költözik, esetleg örökléssel, ajándékozással, illetve családon belüli szívességgel jut ingatlanhasználathoz. Nem csupán beköltözőként, hanem kiköltözőként is jelezni kell a szolgáltatónak, ha az adott felhasználási helyen felhagyunk a fogyasztással.

Határidők

A felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni a szolgáltatónak. Ez alól – villamosenergia- és földgázszolgáltatás esetén – a felhasználó elhalálozása jelent kivételt. Ilyenkor legfeljebb 6 hónap van a bejelentésre és az új szerződés megkötésére.

A bejelentés módja

A legjobb, ha a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a változást a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában. Ha erre nincs lehetőség, akkor ezt külön-külön is megtehetik, például a szolgáltatók weboldalán, az online ügyfélszolgálati felület segítségével. A szükséges dokumentumok közül a legfontosabb a felhasználási helyen készült és a felek által aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyv.

Mi a szolgáltató dolga a felhasználóváltozás bejelentése után?

A szolgáltató köteles az új felhasználóval új szerződést kötni és a korábbi felhasználó szerződését megszünteti, amennyiben a szerződéskötés feltételei fennállnak. A szolgáltató a mindkét fogyasztó által elfogadott, vagy ennek hiányában a helyszínen leolvasott mérőállás alapján végszámlát készít az előző fogyasztó számára, és az esetlegesen keletkező túlfizetést visszautalja az előző fogyasztónak.

Szerzőnk: Zsuppán Attila, MEKH Kommunikációs Osztályának munkatársa