Kiugró formában tavasz végén az ipar

Bő kétéves csúcson az ipari bővülés, mégis bizonytalanok a kilátások. Májusra előzetesen 13,7 százalékos bővülést jelzett éves alapon a Központi Statisztikai Hivatal, ez 2008 februárja óta a legmagasabb adat.

Kissé árnyalja a képet, hogy a viszonyítási időszakban, azaz tavaly májusban még 20 százalék feletti zuhanásban volt a szektor, így látható, hogy a válság okozta kiesés kisebbik részét sikerült eddig ledolgozni. Az első öthavi átlagos bővülés a korábbi megingások miatt 7,3 százalékos volt csak, igen hektikus mozgást produkált az utóbbi hónapokban az ágazat. Áprilisban 9,7, egy hónappal korábban 2,8 százalékos volt az éves teljesítményváltozás.
A szezonálisan kiigazított havi bővülés 5,4 százalékos volt, a válság kitörése óta a második legmagasabb (ez év januárban 8 százalékot mért a KSH).

Egyértelműen emelkedő trend kezd tehát kibontakozni, amelyet továbbra is valószínűleg az export hajt, bár a részletes adatok csak egy hét múlva jönnek ki. Figyelmeztető jel azonban néhány konjunktúraindex, főként a német üzleti hangulat utóbbi hónapokban megfigyelhető romlása, amelyet valószínűleg részben a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások, államcsődveszélyek és a közelgő költségvetési megszorítások okozhattak.

A régióból Szlovákia szerepel az idén a legjobban, áprilisig 20 százalék körüli bővülést tudott felmutatni, ez elsősorban a tavaly nagyot zuhanó autóipar magára találását jelzi. A belső piacra jobban építkező Lengyelországban 10 százalékot meghaladó bővülés volt, míg Csehországot a miénkhez hasonló ingadozó teljesítmény jellemezte. Az EU átlagában már bő fél éve javul az ipari teljesítmény, és szintén a 10 százalékot közelítette áprilisban.

A második negyedévi GDP-re nézve mindenképpen pozitív előjel az ipari adat, ha a június nem hoz törést, akkor minden bizonnyal gyorsulhat a gazdasági növekedés az első háromhavi 0,2 százalékról. A kockázatok azonban erősödnek, csökkenhet a külső piaci kereslet, és egyelőre a belföldi eladások nem tudják támogatni a termelést. Mindenesetre az átlagnál magasabb bővülés várható az iparban, 10 százalékot közelítő növekedési előrejelzések is megjelentek már az utóbbi hetekben, míg a GDP 1-1,5 százalékkal emelkedhet csak 2010 során. Az előrejelzések azonban változhatnak még a külső feltételek függvényében.