Készül a nagyberuházások halállistája

A héten elkészítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a folyamatban lévő uniós nagy- és kiemelt projektek listáját, amely alapján eldől, mely beruházásokat állítják le. A szaktárca értesüléseinket részben megerősítve közölte: a kormány még ebben a hónapban dönt erről, főleg presztízsberuházások állhatnak le.

Úgy tudjuk, szerdáig kellett elkészítenie, és átadnia a fejlesztési tárcának az európai uniós támogatások felhasználását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a jelenleg futó kiemelt és nagyprojektek listáját. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter már miniszterjelölti meghallgatása során elmondta, hogy valamennyi folyamatban lévő uniós kiemelt és nagyprojektet átvizsgálnak, és lesznek olyanok, amiket leállítanak. Később a lapunknak adott interjúban arról is beszélt, hogy ezzel az intézkedéssel reményeik százmilliárd forintot tudnak átcsoportosítani.

Minisztériumi forrásaink szerint az operatív programonkénti bontásban készült listán szerepelnek a korábbi kormányok által elfogadott nagyberuházások, a már Brüsszel által is jóváhagyott nagyprojektek – ezek az 50 millió eurósnál nagyobb beruházások, míg a kiemelt projektek csak a magyar kormány által fontosnak minősített, de uniós jóváhagyást nem igénylő programok -, sőt még egyes jóváhagyás előtt álló projekttervek is. Úgy tudjuk, ez alapján a lista alapján még ebben a hónapban dönt a kormány – a fejlesztési tárca előterjesztése nyomán – arról, hogy mely projekteket állítsák le.

Az összesítésben több tucatnyi beruházás van, hiszen a tavaszi választások után leköszönő Bajnai-kormány csak március végén 39 kiemelt projekt támogatásáról döntött, amelyek összértéke 51 milliárd forint. Úgy értesültünk egyébként, hogy épp ez a kör az, amely a legnagyobb mértékben áldozata lehet a kormány átcsoportosítási terveinek, vagyis ezek közül lehet a legmagasabb a leállított fejlesztések aránya. Emellett tudomásunk szerint a legtöbb még csak tervezési fázisban lévő nagyprojektet, valamint a már benyújtott, de a korábbi fejlesztéspolitikai kormányzat által átdolgozásra visszaküldött projektek lehetnek a kormányzati intézkedések áldozatai, de több turisztikai és városrehabilitációs projekt is parkolópályára kerülhet.

Értesüléseinket a fejlesztési tárca részben megerősítette, részben cáfolta. Azt az információnkat, hogy a héten készült el a projektlista, úgy kommentálták: “a felülvizsgálat jelenleg is zajlik, annak eredményeiről az NFM július végéig előterjesztést készít a kormány részére”. A szaktárca válasza szerint a kabinet “ennek ismeretében hozhat döntést egyes feleslegesnek ítélt beruházások leállításáról, a források esetleges átcsoportosításáról, pályázati konstrukciók átdolgozásáról”.

Arra a felvetése, hogy valóban a Bajnai-kabinet idején elfogadott projekteket, projektterveket, átdolgozásra visszaküldött projekteket, valamint városrehabilitációs és turisztikai programokat terveznek-e leállítani, a minisztérium nem válaszolt.

Általánosságban annyit közöltek – egyezően Fellegi miniszter korábbi kijelentéseivel –, a fejlesztési kormányzat azt tartja fontosnak, hogy olyan “presztízsberuházásokra, melyek az ország érdekét nem szolgálják, feleslegesen ne költsünk”. Nincsenek viszont veszélyben azok a programok, amelyek “az ország gazdaságát élénkítik, a jövőben fenntarthatóak, munkahelyet teremtenek és hozzájárulnak a kis- és középvállalkozások megerősödéséhez”, továbbá fontosnak nevezték a felzárkóztató programok folytatását is.