Kiszúrtak a bankok az adósokkal

A pénzintézetek leginkább a határidőket használták ki, hogy megakadályozzák a devizaadósok fix árfolyamon lehetővé tett végtörlesztését. Általában csak akkor szóltak az ügylet meghiúsulásáról, amikor már nem volt mit tenni.- írja az enpenzem.hu

Több végtörlesztővel kibabráltak a bankok, főleg a határidőket használták ki, hogy megakadályozzák, hogy adósuk fix árfolyamon megszabaduljon devizahitelétől – írja az azenpenzem.hu a végtörlesztéssel kapcsolatban folyó eljárásokra hivatkozva. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) még mindig tömegével érkeznek végtörlesztéssel kapcsolatos panaszok – mondta el a pénzügyi portálnak a PSZÁF szóvivője.

A határidők kihasználásában nagy segítséget jelentett a bankok számára, hogy a végtörlesztésre eredetileg előírt február végi határidőt a kormány és a bankok megállapodásának részeként egy 2011. december 29-én hatályba lépett módosítással január 30-ra hozta előre a kormány. Jó példa a határidőkkel történt trükközésekre az a két ügy, amelyben az FHB-t marasztalta el a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT).

Az adós december 28-án jelentette be végtörlesztési igényét. Az FHB 2012. január 3-i levelében értesítette ügyfelét a kérelem befogadásáról és arról, hogy a 2012. február 23-i határnapon mekkora összegnek kell rendelkezésre állnia. A devizahiteles 2012. január 26-án már fizetni akart, de az ügyintéző – akivel állítása szerint aznap telefonon beszélt – arról tájékoztatta, hogy a pénzügyi szolgáltató megtiltotta az idő előtti végtörlesztést, azt csak az erre kijelölt határnapon lehet teljesíteni. Az adós ennek ellenére január 30-án elindította az utalást (a bank a pénztári befizetést sem engedte). A takarékszövetkezeti számláról a pénz 31-én érkezett meg az FHB-hoz. A bank azonban elutasította a végtörlesztést, mivel az ügyfél túllépte az időközben módosított határidőt. Az FHB a PBT előtt azzal érvelt, hogy a jogszabályok nyilvánosak, és azok nem tudása nem mentesít a következmények alól. Szinte pontosan ez történt egy másik esetben is, csak az összegeknél volt eltérés.

A K&H-nál olyan eset történt, melynek során az adós hitelt vett fel a végtörlesztéshez, a pénz időben meg is érkezett, de végül egyetlen papír híján meghiúsult az ügylet és most két tartozást is fizethet.

Másutt úgy játszották ki az ügyfél végtörlesztési kísérletét, hogy a végtörlesztésre átküldött összegből levonták az esedékes törlesztőrészletet. Így az átküldött összeg nem lett elég a végtörlesztéshez, ami ezzel meghiúsult. Erről azonban csak egy hónap múlva tájékoztatta a bank az ügyfelet, amikor már nem lehetett végtörleszteni.