Figyelmeztetés: szigorodó áruhitelezés az építőiparban

Érezhetően szigorodtak az áruhitelezés feltételei az építőiparban a koronavírus-járvány nyomán kialakult pénzügyi, gazdasági bizonytalanság hatására.

A létrejött helyzet következményeként hitelbiztosítói téren elindult egy kockázatcsökkentő üzletpolitika. Meg sem várva az előző éves beszámolók közzétételét, biztosítotti hitelkerettel rendelkező cégek egy részét újraminősítették és mérsékelték az addig biztosított credit értékeket. Emellett a gyártó és forgalmazó vállalatok egy része is szigorítani kényszerült az építőipari áruhitelezés feltételeit.

A szerződéses hitelkerethez és csökkentett biztosítotti creditekhez igazított áruhitelezést sok esetben megszorításként, korlátozásként élték meg a cégek, ami persze érthető az előző évek rugalmasabb áruhitelezési politikája után.

Vevőink jelentős része soha nem tapasztalt felvásárlási rohammal és beraktározással reagált a járványhelyzetre. A Mapei Kft-nek is fegyelmezettebben kellett igazodni a szerződéses hitelkeretekhez, hitelbiztosítói limitekhez a credit managementben az előző évekhez képest. Legkritikusabb időszak az első néhány hét volt, amikor rendszeresen rákényszerültünk, hogy a leadott megrendeléssel arányos utalást kérjünk partnereinktől a szokatlanul nagy mennyiség teljesíthetőségéhez – mondta Nagy Lenke a Mapei Kft. pénzügyi vezetője.

A szakember szerint ebben a helyzetben kiemelt fontosságú a folyamatos kommunikáció, a partnerek tájékoztatása és a piac megnyugtatása. Rendszeres és őszinte, megfelelő indoklással alátámasztott, partnert támogató, megoldást kereső kommunikációra és együtt gondolkodásra van szükség.

A vállalat bízik benne, hogy rövid távon enyhül a hitelbiztosítók szigora és lazítani lehet a mai feszes áruhitelezési szabályokon.