Tovább bővül a STOP SHOP – már 98 helyen a régióban!

Az IMMOFINANZ tovább bővíti STOP SHOP portfólióját, hiszen a régióban összesen 98 kiskereskedelmi parkra bővül – a válság ellenére is sikeres –kiskereskedelmi portfóliója.  Tervezik, hogy középtávon 140-re növelik a STOP SHOP egységeik számát!

Nyolc kereskedelmi park megvásárlása Ausztriában, Szerbiában, Csehországban és Horvátországban
További akvizíciókkal és belső fejlesztési projektekkel mintegy 140 helyszínre nő Európa vezető kiskereskedelmi park üzemeltetőjének portfóliója. Ugyanis az IMMOFINANZ tovább folytatja a sikeres STOP SHOP kiskereskedelmi márkájának bővítését, és röviddel az év vége előtt tehát további nyolc helyszínnel bővül a portfólió.

A legutóbbi felvásárlások által Szerbiában és Csehországban közel 43 000 m²-nyi, 6 teljesen bérbeadott kiskereskedelmi parkkal bővül a lánc, amelyek korábban a Mitiska REIM, az ilyen típusú kereskedelmi ingatlanokra szakosodott belga befektető tulajdonában álltak.

Az IMMOFINANZ 2020 negyedik negyedévében lezárta egy teljesen bérbeadott (kb. 5 500 m²) kiskereskedelmi park vásárlási tranzakcióját az ausztriai Voitsbergben is.

Horvátországban a portfólió 1 ingatlannal bővült Ludbreg városában.

A nemrégiben megszerzett ingatlanok várható éves bérletidíj bevétele megközelítőleg 5,7 millió EUR, a bruttó hozam pedig 8,9%-ig terjedhet, például Szerbiában. A 7,7%-os bruttó hozammal a megvásárolt kiskereskedelmi parkok átlagos hozama meghaladja a STOP SHOP portfólióátlagát (7,4% 2020 harmadik negyedévétől).

Jelenleg a vállalat STOP SHOP portfóliója 9 ország 98 helyszínén található, közel 720 000 m² bérelhető területtel és mintegy 1 milliárd euró könyv szerinti értékkel. A közeljövőben további akvizíciók, valamint belső fejlesztési projektek is várhatóak.

„A STOP SHOP hálózatunk költséghatékony, nagy hozamú és válságálló kiskereskedelmi formában működik. A magas szintű szabványosítás lehetővé teszi számunkra, hogy vonzó bérleti díjakat és működési költségeket kínáljunk bérlőinknek. Másik fontos tényező, hogy alacsonyabb árszinvonalú és kényelmi termékeket helyezünk előtérbe, amely még a nehéz gazdasági helyzetben is népszerűek a fogyasztók körében. Ez a koncepció a koronavírus-járvány idején is sikeresnek bizonyult: a vásárlók száma az első tilalmi időszak után nagyon gyorsan helyreállt. Különösen a diszkontok esetében érezhető a vásárlók «növekvő ártudatossága»” – mondta Dietmar Reindl, az IMMOFINANZ működésért felelős igazgatója.

“Terveink között szerepel, hogy középtávon 140-re növeljük STOP SHOP egységeink számát, elsősorban a közép- és kelet-európai, délkelet-európai és ausztriai piacokra, valamint más nyugat-európai országba történő belépésre kívánunk koncentrálni.”
„Nagyon örülünk, hogy értékteremtő programunk befejezéseként létrejött ez a tranzakció, és kiskereskedelmi parkjaink egy elismert stratégiai partnernél találtak új tulajdonosra, akik komoly ambícióval és világos jövőképpel rendelkeznek ezen a piacon” – tette hozzá Tomas Cifra, a Mitiska REIM közép-kelet-európai befektetési igazgatója.

Az akvizíció Ausztriában, Csehországban és Horvátországban már befejeződött

Ausztriában, Csehországban és Horvátországban már lezárultak az ingatlan akvizíciók. Ausztriában egy helyi fejlesztőtől megvásárolt voitsbergi kiskereskedelmi parkkal 14-re emelkedett a STOP SHOP egységes száma, amely közel 67 000 m² bérelhető területet jelent.

Csehországban a két újonnan megvásárolt – összesen 14 700 m² területű – kiskereskedelmi park (Prágában és Litvinovban) az ország STOP SHOP portfólióját 12-re, közel 88 000 m² bérelhető területre növelte.

A szerbiai ingatlanportfólió Leskovac, Sabac, Zombor és Zajecar helyszíneken található és közel 28 200 m² bérelhető területet jelent. Az IMMOFINANZ szerbiai STOP SHOP portfóliója várhatóan 14 ingatlant jelent, körülbelül 121 000 m²-rel. A tranzakció befejezésére várhatóan 2021 első negyedévében kerül sor.

Az IMMOFINANZ 2018 végén lépett be a horvát piacra, ahol az újonnan megvásárolt ingatlannal együtt a vállalat három bevásárló központja 16 400 m²-es területtel rendelkezik, valamint további projektek is előkészítés alatt állnak.

Az újonnan megvásárolt kereskedelmi ingatlanok vonzó bérlői összetétele az alapvető fogyasztási cikkekkel különösen válságbiztosak. A bérlők között – a STOP SHOP-hoz hasonlóan – többek között megtalálható a Spar, a dm, a Deichmann, az Intersport, a Takko és a KiK. Az új ingatlanok hamarosan STOP SHOP arculattal jelennek meg.

Miről szól a STOP SHOP portfólió?

A STOP SHOP az IMMOFINANZ kiskereskedelmi márkája Közép- és Kelet-Európában. A koncepció célja, 30-150 ezer fős vonzáskörzetű csomópontokban regionális bevásárlóközpontok létrehozása. Jól megközelíthető helyszíneken, könnyű parkolással a mindennapokhoz szükséges egyszerű bevásárlási lehetőséget kínál ártudatos vásárlóknak.

Az állandó befektetési portfólióban található STOP SHOP egységek teljesen bérbeadottak és a bérbeadási ráta 98,2%-os (2020. szeptember 30-i állapot).

A legutóbb megnyílt egységeket is beleszámítva az IMMOFINANZ STOP SHOP portfóliója 9 országban 98 kiskereskedelmi egységből áll:

Magyarországon (14), Ausztriában (14), Szlovákiában (16), Csehországban (12), Lengyelországban (10), Szlovéniában (14) és Szerbiában (14) Romániában (1) és Horvátország (3).