Fontos: olcsó kölcsön is lesz a 3+3 milliós otthonfelújítási támogatáshoz

Jövő év február 1-jétől támogatott, csak 3%-os kamatozású, akár 10 évre is felvehető otthonfelújítási kölcsönt (feltehetően jelzáloghitel konstrukciót) kínálnak azoknak, akinek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az akár 3 millió forintos, a felújítási költségek felére rúgó otthonfelújítási támogatással élni tudjanak – jelentette be tegnap a Facebook-on közzétett újabb videójában Novák Katalin családügyi miniszter, aki megismételte Orbán Viktor egy nappal korábbi bejelentését, és részleteket is elárult.

MINDEN részletre kíváncsi? Olvassa el frissített, lehetőségek szerint teljes körű összefoglalónkat itt:

2021. február 1-jétől tehát államilag kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön konsrukciót kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter

Mint ismert január 1-jétől akár 3 milliós támogatást is felvehetnek igénybe azok a gyermekes családok, akik felújítják otthonukat: pontosabban a felújítási költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot támogatásként utólag megkaphatnak.

Akinek tehát nincs elég önerejük ahhoz, hogy az akár 3 millió forintos, a felújítási költségek felére rúgó otthonfelújítási támogatással élni tudjanak, azok otthonfelújítási kölcsönt igénylehetnek a kereskedelmi bankoknál.

Ez egy legfeljebb 6 millió forintos, akár 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön lesz, ahol a bankok egyedileg vizsgálják, jogosult-e az igénylő az otthonfelújítási támogatás igénybevételére. A főbb feltételek: legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelnek a háztartásában, van felújítási céljuk és legalább 1 éves tb-jogviszonyuk.

Persze nemcsak a bank, de a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra: azaz két “körben” kell megfelelni a feltételeknek.

De ha a jogosult megkapja az állami 3 milliót, akkor az előre felvett hitel tőketartozásának összege ennek a támogatásnak a beszámításával, azaz akár 3 millió forinttal csökken. A 10 éves futamidő fennmaradó részében kell ezt törleszteni, a kezdetben mintegy 58 ezres havi törlesztő tehát 30 ezer forint körüli szintra csökken, ha valaki a teljes 6 milliós kölcsönt felveszi.

A Novák Katalin által emlegetett 30 ezer forintos törlesztőrészlet tehát nyilván kezdetben magasabb: amíg fel nem veszi valaki a 3 milliós támogatást, addig 6 milliós hitelösszeg, 10 éves futamidő és 3%-os kamatozás mellett mintegy 58 ezer forint az induló törlesztő.

A miniszter az is mondta, hogy a hitelfelvétel után a családnak csak egy éve lesz arra, hogy megigényelje a támogatást. Ezzel szemben aki nem vesz fel hitelt, annak erre 2022. december 31-éig lesz lehetősége, vagyis két év fog rendelkezésére állni.