Rozsdaövezeti építkezések – kiderül, hol lesz nulla-áfás az újlakás

Több kezdeményezés is érkezett már a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyek között azonnali, közép- és hosszú távú, budapesti és fővároson kívüli rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére érkeztek javaslatok – tudta meg a Magyar Nemzet. A Bizottság a javaslatokkal kapcsolatban a következő hónapokban hoz majd döntést – írj a Portfolio.hu.

Több kezdeményezés is érkezett a Rozsdaövezeti Bizottsághoz a lehetséges lakásfejlesztési területek kijelölésére, amiket jelenleg a miniszterelnökség vizsgál és a közeljövőben fog véleményt alkotni róla. Az ilyen nagyvárosi  területek rehabilitációja érdekében külön eljárásrend és kedvezmény támogatja majd az új lakások építését ezeken a helyeken és az új rendelkezések értelmében a korábi barnamezős területeken épülő lakásokat gyakorlatilag áfamentesen lehet majd megvásárolni.

Az elkészült lakások vásárlói visszaigényelhetik az egyébként is kedvezményes, ötszázalékos lakásáfát, vagyis lényegében áfamentesen tudnak új lakást vásárolni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a többlakásos társasházban kialakított, a 150 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretű új lakás ötszázalékos áfájával megegyező mértékű támogatást lehet igényelni. Fontos, hogy a rozsdaövezeti akcióterületen épülő lakásoknál nemcsak a csokkal vásárlók, hanem bárki tud élni ezzel a támogatással, jóllehet kizárólag a természetes személy részére való értékesítés céljára létesített és az igénylő részére értékesített lakás esetében.

Egy adott terület ilyen akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul. Az eddigi kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, ugyanakkor fontos, hogy a benyújtott kérelem – a szakszerű elbírálhatóság érdekében – megfelelően alátámasztott és jól dokumentált legyen. A terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot annak rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölésére, a kezdeményezések elektronikus úton a rozsda@me.gov.hu e-mail címen nyújthatók be.