Mi lesz itt 2021-ben az új építésű ingatlanárak terén?

A járvány természetesen nem csak a mindennapjainkat változtatta át, de nyilvánvalóan az új építésű ingatlanárak terén is nagy hatással van a mai napig. Hogyan alakulhatnak az ingatlanárak 2021-ben.

Nyilvánvalóan nem csupán a járvány, azaz vírus elleni intézkedések vannak hatással a lakáspiacra, hanem a kormány olyan rendelkezései is, mint például a lakásáfa 5 százalékra történő csökkentése, illetve a rozsdaövezeti program is, amely egy lakásfejlesztési program, melyhez a jegybank Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukciója biztosít majd elérhető finanszírozást – írja az otthonokesmegoldasok.hu.

Míg az utóbbi években egyre csak nőttek az ingatlanárak, addig idén nagymértékben csökkenni kezdtek (legalábbis a fővárosban és más nagyvárosokban), amit egyrészt a pandémia okozta recesszióra és keresetcsökkenésre lehet visszavezetni, másrészt azonban azért is várható volt, mert a korábbi növekedés következtében nagyon sok budapesti lakás túlárazott volt.

Ez abból is látszik, hogy már a járvány előtt elkezdtek csökkenni a négyzetméterárak, ami arra vezethető vissza, hogy az ingatlanpiac lassulni kezdett, az eladási idő és az eladó ingatlanok száma nőtt, a vevők száma pedig csökkent. A szakemberek szerint 2021-ben is megmarad ez a tendencia.

Az új esztendőben, 2021-ben jelentős változásokat várnak az új építésű lakáspiacra, ugyanis két kormányzati döntés is lejjebb nyomhatja az ingatlanárakat. Az egyik az új építés áfájának 5 százalékra történő csökkentése, a másik pedig a szintén új lakásokra fókuszáló rozsdaövezeti program, amelyről még nem lehet túl sokat tudni. Egyes szakemberek például azt várják, hogy a rozsdaövezeti területeken az 5 százalékos áfa teljes mértékben visszaigényelhető lesz.

Annak ellenére, hogy ez nem tűnik olyan nagymértékű csökkentésnek, sokan úgy vélik, hogy ennek köszönhetőn mégis elindulnak majd a különböző iparövezeti projektek, melyek hatására még tovább fog növekedni az új kínálat, ez pedig csökkenti az új építésű lakásárakat Budapesten.

Tényleg csökkenthetnek az új építésű árak jövőre?

További részletek itt:

https://www.otthonokesmegoldasok.hu/tipp-2/ingatlanarak-2021-ben/