A raktárbérlet válságálló üzletnek számít

Stabilnak tekinthető a raktárak és logisztikai létesítmények bérleti piaca az ingatlanágazat egészét sújtó viharokban. A szegmens a válság ellenére is képes volt elkerülni a visszaesést a bérlemények kihasználtsága terén, az elmúlt fél évben pedig már a növekedés jeleit mutatja.

A válság negatív hatásai ellenére is stabilnak mondható a raktárak és logisztikai létesítmények bérleti piaca az ingatlanszektoron belül – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az alapkezelő portfóliójának több mint tíz százalékát kitevő logisztikai célú ingatlanok piacán az elmúlt hat hónapban már a növekedés jelei voltak érzékelhetők, miközben szintén jó hír, hogy a piaci tapasztalatok szerint érezhetően javult a bérlők fizetési fegyelme.

A krízis elmélyülése óta megfigyelhető változás, hogy több raktárbérlő cég is igyekszik a korábban kiszervezett tevékenységeket belső erőforrásból ellátni, amihez nagyobb bérelt területre van szüksége. Egy ilyen ügylet még újratárgyalt, kedvezményesebb bérleti díjak mellett is kedvező fejlemény a bérbeadó szempontjából.

A területet bővítő régi bérlők mellett az újonnan érkező cégek részéről is élénk érdeklődés tapasztalható – hangsúlyozza Tóth Balázs. Egy ilyen döntés mögött rendszerint nyomós ok kell, hogy álljon, mert egy nagy raktárkészlet új helyre költöztetése nagyon költséges művelet. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő tapasztalata szerint az újonnan érkező bérlők ötöde elégedetlen volt előző bérbeadójával, emiatt döntött a váltás mellett.

Ennek legfőbb oka általában a piaci szintet meghaladó, magas bérleti díj, vagy az, hogy a tulajdonos elhanyagolja a karbantartási és a fejlesztési munkákat, miközben a bérlői igények egyre nagyobbak, különösen az olyan cégek esetében, amelyek tevékenysége speciális műszaki feltételeket követel meg a bérleményben.

A jelenlegi piaci helyzetben kulcsfontosságú egy új bérlő megszerzéséhez, hogy a bérbeadó gyorsan és professzionálisan tudja a leendő ügyfél igényeihez alakítani raktárépületét. Ez a lehető legkülönfélébb megoldandó műszaki kihívásokat jelenthet. Ahhoz, hogy egy raktárépületet akár néhány héten belül az új ügyfél igényeihez igazítsanak, a tőkeerő mellett jól bejáratott alvállalkozói hálózat szükséges. Az ilyen speciális igények viszonylag gyakoriak, miközben ezek professzionális és gyors kiszolgálására csak kevés, komoly háttérrel rendelkező, nagy bérbeadó képes – mutat rá az alapkezelő vezérigazgatója.

Ugyanakkor a bérlő részéről is megbízható likviditást követel meg az ilyen szolgáltatás igénybevétele. A műszaki átalakítások magas egyszeri költségei miatt a bérbeadó általában több hónapnyi kaució megfizetését kéri, ami többnyire bankgaranciával is kiváltható – teszi hozzá Tóth Balázs.