Ötévi csúcson a brit jegybanki kamat

Ötévi csúcsra emelkedett csütörtökön a Bank of England alapkamata, elemzők szerint nem kis részben az éves fogyasztói inflációt havi összehasonlításokban megközelítő lakóingatlan-infláció hatására.

A brit jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően negyed százalékponttal 5,00 százalékra emelte irányadó kamatát; legutóbb 2001 szeptemberében állt ezen a szinten a kamat.

A Bank of England egyik fő árstabilitási aggodalma a hosszú ideje meredek lakásár-emelkedés. A Halifax, a legnagyobb brit jelzálog-kölcsönző éppen csütörtökön tette közzé, hogy a múlt hónapban, havi összevetésben 1,7 százalékkal drágultak a lakáscélú ingatlanok Nagy-Britanniában. Ez éves szinten 8,6 százalékos ingatlanpiaci inflációnak felel meg, miközben szeptemberben a 12 havi átfogó infláció 2,4 százalékos volt Nagy-Britanniában; igaz, ez is jelentősen meghaladta a Bank of England 2,00 százalékos felső tűrésküszöbét.

A Hailfax csütörtöki kimutatása szerint az átlagos lakásár jelenleg 184 593 font (74 millió forint) Nagy-Britanniában.

Ez azonban csak az országos átlag. Az egyik vezető londoni ingatlanár-figyelő cég, a Hometrack minap kiadott jelentése szerint a lakáscélú ingatlanok ára a legkeresettebb londoni kerületekben a múlt hónapban, havi összevetésben 2 százalékkal emelkedett, és például az igen divatos nyugat-londoni Kensington & Chelsea kerületben az átlagos lakásár most már meghaladja a 648 ezer fontot (260 millió forint). Egyes chelsea-i ingatlanközvetítők portfoliójában azonban szerepelnek 2,5 millió fontért (egymilliárd forint) kínált lakások is.

Az ingatlanpiaci inflációt jelentős részben a londoni City most már csillagászati prémiumözöne hajtja. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) – az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég – nemrégiben kiadott előrejelzésében azt írta: a 2006-2007-es prémiumszezonban a City befektetési cégeinek alkalmazottai a tavaly kiosztott 7,4 milliárd fontnál várhatóan 18,3 százalékkal több, összesen 8,8 milliárd font (3500 milliárd forint) jutalmat vihetnek haza.

A CEBR az új prognózissal jelentősen feljavította saját előző, júliusban közölt jóslatát, amely még 8,1 milliárd font prémiumról szólt.

A cég új becslése szerint az idei szezonban a City alkalmazottai közül 4200-an részesülnek egymillió font feletti jutalomban a tavalyi 3000 prémiummilliomos helyett. Az intézet úgy számol, hogy a Cityben évről évre kiosztott milliárdos prémiumtömeg fele a londoni ingatlanpiacra áramlik.

A lakások árszintjét jól jellemzi, hogy egyes jelzálog-kölcsönzők a fiatal pályakezdő alkalmazottaknak már “életre szóló” hiteleket ajánlanak, mivel az igen hosszú időre elhúzott törlesztés alacsonyabb havi részleteket tesz lehetővé. A második legnagyobb brit jelzálog-hitelező, az Abbey most már 57 éves, a Tesco kiskereskedelmi lánc pénzügyi szolgáltató részlege 52 éves, a First Direct 47 éves lejáratra is kínál lakáskölcsönöket.

A csütörtöki Daily Mail által megszólaltatott szakértők azonban “őrültségnek” nevezték az ilyen futamú hitelek felvételét, mondván: az időskorig tartó kamatos törlesztésekkel az adósok a megvásárolt ingatlan forgalmi értékénél akár 100 ezer fonttal többet is kifizethetnek.