Elmegy a kedvünk az építkezéstől

Az év első kilenc hónapjában a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 18,6 százalékkal 31.232-re csökkent, míg a használatba vett lakások száma 18.800 volt, 19,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tavaly az első háromnegyedévben 23.278 lakás kapott használatbavételi engedélyt és 38.385 új lakásra adtak ki építési engedélyt. Akkor szeptember végéig a használatba vett lakások száma 4,3 százalékkal több, az új lakásépítési engedélyeké pedig 9 százalékkal kevesebb volt, mint a megelőző év hasonló időszakában.

A KSH jelentése szerint a lakásépítésben a korábbi években tapasztalt évközi ütemezettség 2006-ban megváltozott: a befejezett lakások számának a korábbi években tapasztalt folyamatos növekedése helyett a III. negyedévben stagnált az új építkezések száma, a tavalyi év első háromnegyedévéhez viszonyítva pedig közel 20 százalékkal csökkent mind a befejezett, mind az építési engedélyt kapott lakások száma.

A lakásépítés visszaesése mögött jórészt a fővárosi építkezések alakulása áll. Budapesten 35,5 százalékkal kevesebb, 7.381 engedélyt adtak ki az idén szeptember végéig, és mindössze 4.756 lakást vehettek használatba, ami 34,6 százalékos éves csökkenést jelent.

Kis mértékben növekedett az új lakások átlagos nagysága, ami a vizsgált időszakban 91 négyzetméter volt. Eltolódott a kis- és nagylakások aránya a különböző településtípusokban: fővárosban átlagosan 8 négyzetméterrel nagyobb lakások épültek, mint tavaly. Ezzel szemben a nagyvárosokban 7 négyzetméterrel, a többi városban 2 négyzetméterrel csökkent az átlagos alapterület.

A használatba vett lakások száma öt megye kivételével mindenütt csökkent, csak Fejér és Nógrád megyében jelentősebb a növekedés. A fővároson kívül Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Heves, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben a legnagyobb a használatba vett lakások számának visszaesése.

A kiadott új lakásépítési engedélyek száma Budapesten kívül elsősorban a nagyvárosokban csökkent. A kisebb városokban és a községekben lényegesen kisebb mértékben mérséklődött az építési kedv. Az építési engedélyek száma Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben csökkent a legerősebben.

Az üdülőépítés jelentősége továbbra is csekély: 435 új üdülőegység építésére adtak engedélyt, és 348 felépült üdülőegység kapott használatbavételi engedélyt az első félév során. Az építési engedélyt kapott üdülőegységek száma 36 százalékkal, a használatba vetteké 44 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt.

Az első kilenc hónapban 2.481 lakás szűnt meg, nagyjából ugyanannyi, mint a megelőző évben. A megszűnt lakások összetétele viszont változott: 2006 első kilenc hónapjában magas volt a fővárosban városrendezési okból megszűnt, ezen belül főleg önkormányzati tulajdonú lakások aránya. A Budapesten megszűnt lakások közel fele, országos átlagban csaknem egyötöde állami, önkormányzati tulajdonú volt.