Minél korábban kell lakást venni!

Sokszor hangoztatott vélemény immár évek óta, hogy az újlakás-piacon, az éleződő versenyhelyzet miatt a vevő az úr. Ezt azonban lehet még tovább finomítani, miszerint a legelőnyösebb helyzetben kétség kívül azok vannak, akik egy induló beruházás kezdeti szakaszában vásárolnak lakást.

A nagyobb lakóprojektek értékesítése általában előértékesítési periódussal indul. Ennek megkezdéséhez nem feltétel az építési engedély megléte. A projekt ekkor még nem rendelkezik végleges marketinganyagokkal, a lakások pedig végleges alaprajzzal, s az átadási dátum is legfeljebb hónapos intervallummal van megadva. Mivel azonban a beruházás banki finanszírozásának megszerzésének alapja a hitelintézetek részéről elvárt 20-25%-os értékesítettség, a fejlesztők ebben a szakaszban sokféle vevőcsalogató módszerrel élnek. Ezekkel tehát az esetleges bizonytalanságokból eredő kockázatot kompenzálják az előértékesítési periódus szakaszában. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint ez az időszak rövidülő tendenciát mutatva jellemzően 1-3 hónapig tart. A banki finanszírozás megszerzésétől és a jogerős építési engedély meglététől, az alapító okirat elkészítésével azonban már megszűnik a vevők bizonytalansági kockázata, s az előszerződések helyett már végleges szerződések köthetők.

A beruházónak tehát érdeke az értékesítési szakasz legelején felpörgetni az eladásokat, s az ehhez használt kedvezmények mellett a vevőknek más egyéb tényezők miatt is megéri minél hamarabb vásárolni. Lássuk az érveket!

– A lakások nagyon sok esetben bevezető áron vásárolhatók meg, így átlagosan 3%-os megtakarítás érhető el. Ez egy tipikus, 15 milliós budapesti lakásnál 450 ezer Ft zsebben maradó pluszt jelent.
– Sokszor a kedvező, alacsony kezdőrészletű fizetési ütemezés (10-90%, 20-80%) is a bevezető szakaszhoz kötődik. Itt a nagyobb vételárrész csak átadáskor fizetendő.
– Árkedvezmény helyett gyakori az egyéb extra felszereltség nyújtása. Ez lehet például konyhabútor beépítése.
– Egyéb kedvezmény lehet, hogy az amúgy kötelező garázst az értékesítés elején nem kell megvásárolni.
– Alapból pozitívum, hogy korai vásárlás esetén a teljes lakásválasztékból választhatunk. A legkedveltebb lakástípusok (akár szobaszámban, tájolásban, szintszámban) így hamar el is fogyhatnak.
– Az építés megkezdése előtt, vagy annak korai fázisában még több lehetőségünk van beleszólni a lakás kialakításába. A burkolatok és beépített bútorok anyagának és színének megválasztása ma már elterjedt, és elvárt a vásárlók körében. Korai vásárláskor azonban akár a falakat is áthelyeztethetjük az eredeti tervhez képest.

Látjuk tehát, hogy a beruházók – ráadásul minden piaci szegmensben egyformán – számtalan módon próbálják elérni a kellő arányú értékesítettséget a projekt indításakor. Éppen ezért (vagy ennek ellenére) az árból alkudni ebben a periódusban nem reális.

A rögtön realizálódó előnyök mellett, a jó befektetést jelentő ingatlanokkal komoly értéknövekedést is elérhetünk. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint nem példa nélküli, hogy belvárosi, vagy Duna-parti beruházások esetében két-három év alatt – akár még a lakások átadása előtt – 50%-os felárral adhatjuk tovább lakásunkat, ha a kezdeti előnyösebb feltételekkel vásároltuk meg azt.