West End-ben a média az úr

Az irodabérleti tranzakciók mértéke jelentősen megnövekedett 2011 második negyedévében London West End alpiacán, mely leginkább a média szektor aktvitásának köszönhető- hozta nyilvánosságra a Cushman & Wakefield.

A média iparág felelős a West End alpiacon kötött irodabérleti tranzakciók 45 százalékáért, melyek közül a legjelentősebb ügylet – egész London tekintetében – a Google 15 329 négyzetméterre szóló bérleti szerződése a Saint Giles-ben, melyben a Cushman & Wakefield bérbeadó ügynökségként közreműködött.


Londonban a média szektor jelenleg az irodákra irányuló aktív kereslet 26 százalékáért felel, és a West End alpiacon felmerült 9 290 négyzetméternyi többletérdeklődés több mint felét is adja. Aktívak továbbá a pénzügyi szolgáltatók is, melyet a sok fúzió és felvásárlási szándék bizonyít.

2011 első előbérleti szerződését a Double Negative, egy vizuális effektekkel foglalkozó vállalat, írta alá a Great Portland Street 160 szám alatt (8 175 négyzetméter). Ennek eredményeként a legaktívabb alpiac, mely a bérleti tranzakciók több mint harmadát regisztrálta, a Soho és Covent Garden, melyet a North of Oxford Street alpiac követett (24 százalék). A Cushman & Wakefield a Soho és Covent Garden alpiacon köttetett bérleti tranzakciók 68 százalékában közreműködött.

Londonban a média szektor dolgozóinak száma csaknem eléri a 400 000 főt, ezzel a második legnagyobb piac a fővárosban és éves bruttó hozzáadott értékének 16 százalékáért felel. Az elmúlt öt évben London irodabérleti tranzakcióinak 11 százaléka is ehhez a szektorhoz volt köthető. Ebben az időszakban az üzletág bérleti tranzakcióinak 25 százaléka a Soho/ Noho/ Covent Garden alpiacokon köttetett, valamint e területek irodabérleti ügyleteinek 27 százaléka is ehhez a szektorhoz köthető.

Guy Taylor, a Cushman & Wakefield West End irodájának vezetője elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy továbbra is London központi részének olcsóbb lokációi maradnak a média vállalatok, azon belül is a kreatív szegmens fő célpontjai.  Ez várhatóan továbbra is, ahogy a vállalatok bővülési lehetőségek után néznek, így marad. A média egy rövidtávú, árrés alapú piac, ahol napjainkban a bevételek csökkenése jellemző, mely a vállalatokat ingatlanjaik jobb kihasználására ösztönzi.”

2011 második negyedévében összesen 75 600 négyzetméternyi irodaterület került bérbeadásra a West End alpiacon, ami 36 százalékkal több az első negyedévénél és megközelíti a valaha elért legmagasabb értékeket. Ezzel együtt, az év első felében összesen 130 000 négyzetméter irodaterület került bérbeadásra. Mivel a West End alpiacon nem adtak át jelentősebb fejlesztést, a kínálat közel a kétharmadára csökkent (31,6 százalékkal) az elmúlt tizenkét hónapban, így ez sorozatban a negyedik negyedév, amikor visszaesés mutatkozott. Problémát jelent a nagyméretű terültek hiánya, mivel mindössze három olyan ingatlan található (kettő Paddington-ban a harmadik Hammersmith-ben) Londonban, amely alkalmas a 7 000 négyzetméternél nagyobb területigényű bérlők befogadására.

A fejlesztések száma továbbra is csökken, jelenleg mindössze 213 680 négyzetméter áll építés alatt, melyből 60 400 négyzetmétert várhatóan az év második felében átadnak. A kereslet mértéke a West End alpiacon az elmúlt negyedévben megnövekedett, jelenleg 329 800 négyzetméter, valamint a prémium bérleti díjak meghaladták a négyzetméterenkénti 1086 font/évet, mely 2,6 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.  A legjelentősebb bérleti díj növekedés a Soho és Covent Garden alpiacon mutatkozott.

A bérbeadás mértéke a második negyedévben a City és Docklands alpiacokon 51 280 négyzetméterre esett vissza az első negyedéves 76 250 négyzetméterről. A piacot továbbra is a nagyméretű bérbeadások határozzák meg, de a kereslet továbbra is visszafogott, mivel a legtöbb vállalat a jelenlegi gazdasági környezetben piaci pozíciójának felmérésére törekszik.

A kereslet jelentős része kisebb bérlőktől származik (1 800 négyzetméter alatt), a második negyedévben köttetett bérleti tranzakciók nagy része 460 és 1 800 négyzetméter közötti volt. Jelenleg 1 190 000 négyzetméter bérbeadható irodaterület van a City és Dockland alpiacokon, ami jelentős csökkenést jelent az első negyedév végi 1 214 000 négyzetméterhez képest. A City alpiac prémium bérleti díjai nem változtak, 2010 utolsó negyedéve óta 600 font/négyzetméter áron stagnálnak.