Ablakon Bedobott Pénz Program 2012

A KÖVET Egyesület tizedik alkalommal buzdítja a vállalatokat és szervezeteket, hogy csatlakozzanak az Ablakon Bedobott Pénz Programhoz, mutassák be az elmúlt 5 évben megvalósított, gazdaságilag is megtérülő környezetvédelmi fejlesztéseiket, hogy elnyerhessék a 2012-es díjakat.

Kik vehetnek részt a programban?


Azok a vállalatok és szervezetek jelentkezhetnek, akik az elmúlt 5 évben olyan környezetvédelmi beruházásokat vagy intézkedéseket valósítottak meg, amelyek egyben gazdasági hasznot is hoztak. A bemutatott intézkedéseknek minden esetben már megvalósult, működő és pénzügyileg megtérülő fejlesztéseknek kell lenniük, és a jelentkezés feltétele, hogy a fejlesztést alátámasztó adatok és háttérszámítások rendelkezésre álljanak. Arra is van lehetőség, hogy két vállalat vagy szervezet közösen megvalósított intézkedéseit közös esettanulmány keretében mutassa be. A KÖVET Egyesület által korábban díjazott intézkedéssel ismét lehet nevezni, ha azt az eltelt idő alatt továbbfejlesztették.

Újdonságok 2012-ben


A program idén számos új elemmel bővült. Két új kategóriát is létrehoztak a szervezők az Irodai Zöld Megtakarítások értékelésére, valamint az Energia menedzsmenttel rendelkezők számára. A programban helyet kapott egy félnapos műhelymunka a környezeti megtakarításokról, másrészt a KÖVET szakemberek a bemutatott intézkedéseket, beruházásokat helyszíni audit keretében vizsgálják meg.

Díjak


A legsikeresebb megoldásokat a független szakmai zsűri Környezeti Megtakarítás Díjjal jutalmazza, az alábbi öt kategóriában:
•    Mosott gyümölcs tálban (ráfordítást nem igénylő intézkedések)
•    Alacsonyan csüngő gyümölcs (három éven belül megtérülő beruházások)
•    Magasan csüngő gyümölcs (három éven túl megtérülő beruházások)
•    Irodai Zöld Megtakarítások különdíj
•    Energia menedzsment különdíj

A díjakat a győztesek ünnepélyes keretek között, a KÖVET éves konferenciáján, 2012. október 10-én vehetik át. A díjazott esettanulmányokat író szakemberek ingyenesen vehetnek részt a KÖVET egynapos 2013-as képzésén, a díjazott vállalatok pedig az Európai Unió „Európai Üzleti Díj a Környezetért” elnevezésű versenyére juthatnak tovább. A beküldött esetek bekerülnek az Ablakon Bedobott Pénz 10. című esettanulmány kötetbe és a www.ablakonbedobottpenz.hu honlapon található adatbázisba.

„A környezetvédelmi szakemberek legtöbbje keményen dolgozik, és innovatív környezetvédelmi fejlesztéseket valósít meg, amely gyakran pénzügyileg is megtérül a vállalatnak. Kevés a lehetőség ezeknek a bemutatására, a sikerek ünneplésére, ezért arra buzdítjuk a szakértőket, hogy csatlakozzanak a KÖVET jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Programjához és a már működő, közel 400 intézkedéshez hasonlóan mutassák be fejlesztéseiket. Küldetésünk, hogy a környezetvédelem bajnokait megismertessük a nagyközönséggel és a jó gyakorlatokkal bátorítsuk a vállalatokat további környezetvédelmi beruházások megvalósítására!”– számol be a programról Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezetője.

Környezeti és pénzügyi eredmények

 

Az Ablakon Bedobott Pénz program a KÖVET Egyesület egyik legsikeresebb kezdeményezése. Kilenc év alatt 81 szervezet 386 beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 23,5 milliárd forint megtakarítást hoztak. Emellett a környezetvédelmi intézkedések során a cégek:


•    megtakarítottak évente 658 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3916 db átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza,
•    megspóroltak 751 GWh villamos energiát, amely 376 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye,
•    55 millió m3 földgázt takarítottak meg, amely megfelel 42.300 háztartás éves gázfogyasztásának (60m2-es lakásméretre, 1300 m3/év átlagfogyasztással számolva).
•    a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése és az anyagfelhasználás tökéletesítése eredményeként 639 ezer tonnával kevesebb nem veszélyes hulladékot termeltek (2 556 000 fő éves szilárd háztartási hulladékának felel meg – 250 kg/éves átlaggal számolva).
•    61 ezer tonnával kevesebb veszélyes hulladékot termeltek (megfelel 6390 millió darab érintőképernyős telefonnak).

Jelentkezés

Az Ablakon Bedobott Pénz Programra február 29-ig lehet jelentkezni egy szándéknyilatkozat kitöltésével, amely minden egyéb a programmal kapcsolatos információ mellett megtalálható a www.ablakonbedobottpenz.hu oldalon.
 

További információ:

Halmavánszki Rita, KÖVET Egyesület
Tel.: 36 1 473-2290, halmavanszki@kovet.hu
http://ablakonbedobottpenz.hu