Akár a gázszámla fele is megtakarítható

Hőszigeteléssel a felére is csökkenthető a havi fűtésszámla, ennek ellenére a magyar ingatlanállomány nagy része még mindig a pazarló kategóriába tartozik. Egy-egy családi ház teljes körű szigetelése akár 1,3 millió forintból is elvégezhető, az alacsony hitelezési hajlandóság és a kevés lakossági megtakarítás azonban gátolja a korszerűsítést.

A hazai ingatlanok nagy része az energiatanúsítványok kategóriái szerint jellemzően az F és a G csoportba tartozik. Energiaigényük évente négyzetméterenként eléri a négyszáz-ötszáz kilowattórát. Ez hozzávetőlegesen tízszer magasabb, mint az ideális, alacsony energiafelhasználású házaknál. Bár megfelelő hőszigeteléssel jelentősen csökkenteni lehetne az energiafelhasználást, a magyarországi lakásoknak eddig mindössze huszonöt százaléka hőszigetelt, energetikai szempontból pedig csupán az ingatlanállomány tizenhárom százaléka nevezhető korszerűnek.

A Magyar Hírlap Kanyuk Lászlótól, a Knauf Insulation Hungary Kft. marketingvezetőjétől megtudta: itthon jellemzően vékonyabb és rosszabb minőségű szigetelést használunk, mint más európai uniós országokban. A szigetelés vastagsága nálunk nyolc-kilenc centiméter körül van, míg legalább tizenkét centiméter lenne a kívánatos.

Meglátása szerint a vastagabb anyagok mellett a minőségre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, míg jelenleg az üveggyapot esetében a leggyengébb minőség fogy itthon a legjobban, addig véleménye szerint egyre inkább a magasabb hővezetési tulajdonságú anyagok irányába kellene elmozdítani a keresletet. A hőszigetelés ugyanis nem egy-két évre szóló beruházás.

Az aktuális felmérések szerint a magyar lakosság nyolcvan százaléka energiaszegénységben él, földgázfelhasználásunk pedig hetven százalékban fűtésre megy el. Jól kivitelezett hőszigeteléssel azonban egy-egy átlagos családi ház földgázfelhasználása a felére csökkenthető. Ugyanakkor a magyar lakosság nagyon kis része – egy-két százalék – rendelkezik megtakarításokkal, így a legtöbb család, bár igény lenne a korszerűsítésre, egyszerűen képtelen finanszírozni azt.

Kanyuk László elmondta: egy száz négyzetméteres családi ház teljes körű hőszigetelését 1,3 millió forintból ki lehet hozni, a beruházás pedig kettő–négy éven belül megtérül. Kovács Attila, a Saint Gobain Construction Products Magyarország Kft. Isover-divíziójának ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, az Európai Unió­ban a tagországok által elfogadott jogszabályok szerint a 2019-től épült házaknak már a passzív ház kategóriájába kell tartozniuk, hazánkban azonban jelenleg elvétve találkozni ilyen tulajdonságú ingatlannal.

Szerinte egy ház külső hő-, illetve hangszigetelésére a vakolható kőzetgyapot a legalkalmasabb. Ennek az ára azonban sokkal magasabb, mint az itthon elterjedt polisztirolhabé. Emellett nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik az üveggyapot is.

Ha jó a kivitelezés, és megfelelő minőségű anyagot használnak, a szigetelés több évtizedet is kibír. Szerinte bár igény már látszik a lakosság részéről a hőszigetelésre, pillanatnyilag úgy tűnik, az alacsony banki hitelezési hajlandóság és a lakosság pénztelensége akadályozza a megrendelések beindulását.