14 milliárdos logisztikai terminált épít a METRANS Zalaegerszegen

Több mint 40 millió euró (mintegy 14,6 milliárd forint) értékű magyarországi logisztikai beruházás indítását jelentette be ma Budapesten a METRANS Csoport, a német HHLA konszern intermodális áruszállítással foglalkozó leányvállalata. Az új vasúti-közúti logisztikai terminál Zalaegerszegen valósul meg, és várhatóan 2023-tól több lépcsőben kezdi meg a működését. A beruházás 120 új munkahelyet teremt és hozzájárul, hogy Magyarország Európa egyik legjelentősebb logisztikai központjává váljon. A fejlesztés létrejöttét Magyarország Kormánya közel 4 milliárd forint beruházásösztönzési támogatással segíti.

A kormány támogatásával Zalaegerszegen valósul meg hazánk egyik legjelentősebb logisztikai magánberuházása, itt építi fel legújabb konténerterminálját az intermodális áruszállítás egyik európai piacvezetője, a német hátterű METRANS Csoport. A bejelentésre azon a közös sajtótájékoztatón került sor, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kiss Péter, a METRANS Csoport elnök-vezérigazgatója és Vigh László, Zala megye és térsége országgyűlési képviselője tartottak a minap.

A METRANS Csoport a német Hamburger Hafen und Logistik AG, vagyis a HHLA intermodális áruszállítással foglalkozó leányvállalata, mely területen Európa piacvezetői közé tartozik. Vasúti rendszerével és konténertermináljainak hálózatával már több mint tíz európai országban szolgálja ki az áruszállítási igényeket.

 

A több mint 2000 főt foglalkoztató vállalat stratégiájának lényege, hogy az északi és déli, nagy európai tengeri kikötőkön keresztül zajló globális konténeres áruforgalom részeként korszerű, hatékony és környezetbarát logisztikai megoldásokat kínáljon a kelet-közép-európai országokban, köztük Magyarországon is.

A jelenleg 17 vasúti terminálból álló nemzetközi hálózattal rendelkező METRANS 2017-ben nyitotta meg első saját tulajdonú magyarországi terminálját, Budapesten. A cégcsoport az elmúlt évek dinamikus növekedése nyomán, valamint Magyarország stratégiai elhelyezkedésének és befektetéseket ösztönző gazdasági környezetének köszönhetően újabb hazai konténerterminál megépítése mellett döntött, ezúttal Zalaegerszegen.

A következő időszakban az adriai-tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengely várhatóan kiemelt kereskedelmi útvonallá fog fejlődni, és ebben Magyarországnak kulcsszerepe lesz. A beruházás hozzájárul, hogy az adriai korridoron Zalaegerszeg nagy jelentőségű logisztikai csomóponttá, Magyarország pedig Európa egyik leghatékonyabb logisztikai központjává váljon. A terminál 120 új munkahelyet teremt és további lendületet ad a térség és Magyarország gazdaságának fejlődéséhez.

Gazdaságossága mellett, a vasúti teherszállítás jelentős környezetvédelmi előnyöket is hordoz, hiszen a METRANS vasúti terminálhálózatának bevonásával Magyarországon és az érintett közép-európai országokban jelentősen csökkenthető a közúton történő hagyományos teherszállítás. A METRANS konténertermináljai és vasúti szerelvényei a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák, így a lehető legkisebb környezetterhelés mellett a lehető legnagyobb hatékonyságot kínálják.

„Az új METRANS beruházás 40 millió eurót meghaladó értéket képvisel, és nagyságrendjével jól jelzi Magyarország kiemelkedő fontosságát a METRANS stratégiájában” – hangsúlyozta Kiss Péter, a METRANS Csoport elnök-vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy ez lesz Magyarország egyik legjelentősebb logisztikai magánbefektetése. Nagyra értékeljük és köszönjük Magyarország Kormányának támogatását és Zalaegerszeg városának segítő együttműködését a beruházás létrejöttében! Hiszünk benne, hogy ez egy közös sikertörténet lesz, és azon dolgozunk, hogy együtt növekedjünk, együtt fejlődjünk tovább!” – tette hozzá Kiss Péter a METRANS Csoport nevében.