Friss részletek az építőipari alapanyaghiány és alapanyagár-emelkedés elleni intézkedésekről

Új részletek derültek ki a kormány építőipari alapanyaghiányt és alapanyagár-emelkedés megállítását célzó intézkedéseiről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésügyi kollégiumának ülésén. A rendelkezések részleteiről Gyutai Csaba kormánybiztos ismertetett új információkat a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Nyilvános ülést tartott a Kereskedelmi és Iparkamara Építésügyi kollégiuma, ahol Gyutai Csaba kormánybiztos és az ÉMI vezérigazgatója, méghozzá, aki az építésgazdasági folyamatok, különös tekintettel az alapanyagár-változásokkal kapcsolatban meghozott kormányzati vállalásokat koordinálja, adott részletesebb tájékoztatást a kormány építésgazdaságra vonatkozó intézkedési csomagjáról.

Akár csak portálunk, a Portfolio.hu is több cikkben foglalkozott kormány július elején bejelentett intézkedéscsomagjával, miszerint nagy erőkkel fognak fellépni az építőiparban tapasztalható drasztikus alapanyagár-emelkedéssel szemben. A fellépés olyan intézkedésekben nyilvánult meg, mint a bányászati cégekre vonatkozó extraprofitadó és az építőipari felhasználású alapanyagok és termékek exportjának korlátozása.

Gyutai Csaba elmondása szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert az építőiparban óriási kereslet mutatkozik a bővülésre. A konkrét statisztikák alapján az építőipar ugyanis nagyszerű számokat produkál: a termelés májusban 18,7%-kal volt magasabb a 2020-as adathoz képest, ami azt jelenti, hogy a pandémia okozta sokkot a szektor majdnem teljesen ledolgozta. Év végére elérhető a 2019-es kibocsátási szint is – mondta a kormánybiztos. A megkötött szerződések állományában további 11,8%-os növekedést tapasztalhatunk, tehát a szektornak bőven lenne munkája.

Azt szeretnénk, hogy a Magyarországon működő alapanyag- és építési termékeket gyártó vállalkozások elsősorban és legelőször a hazai piaci igényeket elégítsék ki és csak utána vigyék külpiacra a termékeiket – hangsúlyozta Gyutai Csaba. Az iparágnak kiemelt figyelmet szentel a kormány, hiszen ahogy a kormánybiztos azt a Portfolio Építőipar 2021 konferenciáján is elmondta, a teljes építésgazdaság volumene a magyar gazdaságban az autóiparéval vetekszik (a GDP 11-12 százalékát adva).

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke szerint a bányászati szektort az eddig ismert bányajardékon túl érinti az az intézkedés is, miszerint a kormány a kitermelési joggal bíró cégeknek kötelezővé tenné, hogy egy éven belül kezdjék meg újra a kitermelést.

Az intézkedés célja nyilvánvalóan, hogy minél több szereplő legyen a bányászati piacon, ezzel is lenyomva az árakat – mondta Gyutai Csaba. Fontos részlet, hogy azoknak a bányáknak, akik a rendelet hatályba lépése előtt megszerezték a műszaki üzemi tervüket, azoknak minimum 50%-os üzemszerű kitermelés megkezdése lesz kötelező, aki viszont csak a hatálybalépés után, azoknak 100%-on kell elkezdeniük a működést.

A stratégiai jelentőségű termékek fuvarozása kapcsán kiderült, hogy 92 termékkel bővül az EKÁER-be bejelentendő szállítmányozott termékek köre – a 92 nyersanyag és termék értelem szerűen mind stratégiailag fontos építőipari nyersanyagokat és termékeket tartalmaz, melyek árait és forgalmát a NAV közelebbről is vizsgálni szeretné.