Ezt tudnod kell, ha hitelkiváltásra fordítanád a Babaváró hiteled

Remek lehetőség a Babaváró hitel arra, hogy monjuk egy házaspár kiváltsa vele meglévő, akár drága hiteleit. De nem minden banknál érhető el ez a lehetőség, és ahol elérhető, ott sem feltétlenül váltható ki minden hitel vele. Ráadásul az sem mindegy, hogy az e hitelt igénylő adós vagy éppen adóstárs-e abban a hitelben, amitől meg szeretnének szabadulni. Mutatjuk a részleteket.
A Babaváró hitel remek lehetőség lehet a régi, drága hitelek kiváltására, hiszen ha a házaspár megfelel a feltételeknek, illetve születik egy közös baba, akkor a Babaváró máris kamatmentes, vagyis ingyen hitel.

És akkor nem beszéltünk még arról, hogy a második gyermek után a tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a teljes fennmaradó összeget elengedik, amivel ma aligha képes egy piaci hiteltermék felvenni a versenyt. (Itt tudhatsz meg minden információt a Babaváró hitellel kapcsolatban.)

Ez azt jelenti, hogy akár egy átlagos kamatú személyi kölcsön vagy lakáshitel kiváltásával milliós összegre rúghat a pénzügyi előny a teljes visszafizetést illetően, de persze a havi törlesztő is lefaragható. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy melyik banktól igényeljük a Babaváró hitelt akkor, ha hitelkiváltást tervezünk, ugyanis jelentős különbségek lehetnek, és ezen akár az egész pénzügyi megoldás sikere múlhat.

Nem minden bank ad hitelkiváltásra Babavárót

Tudnod kell, hogy nem minden bank ad Babaváró hitelt kiváltásra. Kérdezheted persze, hogy ez miért gond, hiszen a Babaváró hitel szabad felhasználású, így aztán ha ahhoz van kedved, miért ne fordíthatnád meglévő, esetleg drága hiteleid kiváltására a felvett összeget? Igen ám, de ebben az esetben a Babaváró hitelvizsgálatakor a meglévő és az új hitel törlesztőit egyaránt el kell bírnia a jövedelemnek, ami sok esetben nem teljesül. Míg, ha kifejezetten hitelkiváltásra veszed fel a Babavárót, akkor a megszűnésre ítélt hitel törlesztőit már nem veszik figyelembe, hiszen azzal a későbbiekben nem kell már számolni.

Nem minden hitel váltható ki Babaváróval

Nem elég, hogy nem minden bank ad Babavárót dedikáltan hitelkiváltásra, akik adnak, azoknál sem feltétlenül minden hiteltípus esetén használható fel. Van bank például, amelyiknél kizárólag az adott bank hiteleinek kiváltására fordítható a Babaváró. Másoknál bármilyen jelzáloghitel vagy személyi kölcsön kiváltható, de olyat is találni, ahol egy folyószámla- vagy éppen áruhitel is kifizethető belőle. Hangsúlyozzuk, hogy mindez úgy, hogy a kiváltandó hitel törlesztőjét a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) esetében nem veszik figyelembe.
Jó hír, hogy ha a kiváltandó hitel összege kisebb, mint a felvett Babaváró hitelé, akkor megoldható, hogy a kiváltott hitel feletti részt készhez kapjátok. Ez azért fontos, mert a Babaváró mindössze egyetlen alkalommal igényelhető, így ha jogosultak vagytok rá, valóban gyermeket terveztek, a jövedelmetek pedig elbírja a havi törlesztőt, akkor érdemes minél nagyobb összeget felvenni.

Kizárólag végtörlesztésre fordítható

Sokan spekulálnak úgy, hogy meglévő hitelük egy részét előtörlesztik a Babaváróból, míg a fennmaradó részt másra fordítják. Rossz hír számukra, hogy a kifejezetten hitelkiváltási céllal felvett Babaváró kizárólag végtörlesztésre fordítható, vagyis a részleges törlesztés nem megoldható. Persze itt megint hangsúlyoznunk kell, hogy mindez a megkötés csak akkor érvényes, ha eleve hitelkiváltás a hitelcél a Babaváró esetében!

Ki lehet adós a kiváltandó hitelben?

Újabb sarkalatos ponthoz értünk, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a kiváltandó hitelben ki az adós vagy az adóstárs. Van ugyanis bank, amelyik csak akkor ad hitelkiváltásra Babaváró hitelt, ha abban a Babavárót igénylő egyik fél főadós, míg ha csak adóstárs, akkor már nem működik a dolog. Találni azonban bankot, amelyik nem ennyire szigorú, azaz a Babaváró hitelt igénylő akár adóstárs is lehet.