Építőanyagok árcsökkentése – újabb részletek

Az építőanyagok árára jelentős csökkentő hatása lehet az építőanyag-piacon tervezett állami beavatkozásoknak. Cél, hogy az építőanyag-kínálat a lakossági és gazdasági igényeket szolgálja, ne pedig a külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növelje – mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója. A kormány akár napokon belül regisztrációs kötelezettségről, állami elővásárlási jogról és extraprofit-adóról is dönthet. A tervek első körben kavicsra, a homokra és a sóderre vonatkoznak, de várhatóan kiterjednek a cementre és egyéb termékekre is.

A Portfolio.hu idézi a napilap szombati (július 3-ai) számát: itt cikkben Nagy Márton kiemelte, hogy a hazai bányákból kitermelt és feldolgozott kavics, sóder és homok árrobbanása nem magyarázható a világpiacon tapasztalt vasipari és faáruk áremelkedésével. A szakma indokoltnak tartja az állami beavatkozást.  Mint ismert: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be az építőanyag-piacon tervezett állami beavatkozást.

Ezen új intézkedésekről Szijjártó Péter árult el pénteken pár részletet. Nagy Márton szerint az építőanyag-hiány nemcsak a lakossági, hanem a vállalati és az állami építőipari beruházásoknál is súlyos zavarokat okozhat. Ezért indokolt szerinte az áruk szabad mozgásának, ebben az esetben az építőanyagok kivitelének korlátozása. Az ilyen és ehhez hasonló piaci beavatkozásokat az Európai Unió megvizsgálja, ami pedig több hónapig is eltarthat.

Rövid távon viszont a kormány regisztrációs kötelezettségről, állami elővásárlási jogról és extraprofit-adóról is dönthet – vélte Nagy Márton.

A miniszterelnök főtanácsadója kiemelte: az extraprofitra vonatkozó intézkedések egyelőre a kavicsra, a homokra és a sóderre vonatkoznak, de várhatóan kiterjednek a cementre és adott esetben egyéb termékekre is. Az építőanyag-gyártóknak és -forgalmazóknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium felületén kell regisztrálniuk.

Emellett részletesen be kell számolniuk a vállalkozásoknak egyebek mellett az adott termék származási helyéről, az áru útjáról. A regisztrációs kötelezettségnek köszönhetően a kormánynak nagyobb rálátása nyílik a piaci folyamatokra, és ha szükséges, az állam elővásárlási joggal élhet.

A sóder, homok és kavics esetében az extraprofit-adótól komoly árcsókkéntő hatást várnak!

Ez az adó olyasmit jelentene, hogy az állam meghatározza azt az árszintet, amely fölött az értékesítésből származó bevétel kilencven százalékát adó formájában beszedi. A miniszterelnök főtanácsadója arra is felhívta a figyelmet, hogy semmilyen fundamentális alapja sincs a hazai kavicsbányákból kitermelt alapanyagok jelentős árrobbanásának, amely nem indokolható például a vas és a fa világpiaci áremelkedésével.

Ismertetése szerint ehhez kapcsolódik a bányászati koncessziók visszavonásáról és újra-kiosztásáról szóló kormányzati döntés: amennyiben akár az extraprofit állami megadóztatása miatt, akár egyéb okok miatt a bányákat leállítják vagy nem kezdik meg a kitermelést, akkor az állam visszaveheti a jogot. Az intézkedés célja, hogy a termelés fennmaradjon – hangsúlyozta Nagy Márton.