Csökkenő ütemben elemkedő lakásárak – lecsúsztunk az EU-s dobogóról

Európai összevetésben is lassult itthon a lakásárak növekedése: az Eurostat e héten megjelent lakásár-statisztikája szerint hazánk a korábbi évek dobogós helyezése után már „csak” a középmezőnyt vezeti az ingatlanok drágulását tekintve.

Tavaly, a III. negyedévben – az egy évvel korábbi időszakhoz képest – 7,8 százalékkal nőtt a magyarországi árszint, amivel csupán a tízedik helyen állunk a 27 vizsgált európai ország listáján; az inflációval korrigált 4,1 százalékos érték pedig már csak a 13. helyre elegendő – ismertette a friss adatokat az OTP Ingatlanpont.

Éves összehasonlításban az élen jelenleg Lettország áll 13,5 százalékkal, de Szlovákia, Luxemburg és Portugália lakásárai is több mint 10 százalékot meghaladó mértékben nőttek. Figyelemre méltó, hogy egyik vizsgált országban sem csökkent az ingatlanok értéke, három év folyamatos áresés után még Olaszországban is emelkedett az árszint, igaz csak minimálisan (0,4 százalékkal).

„Magyarország 2017. IV. negyedéve óta az európai dobogó élén állt, így a mostani tízedik hely elég látványos visszaesést jelent. Váratlannak ugyanakkor nem mondható ez az eredmény, hiszen, ha pusztán a negyedéves adatokat vizsgáljuk, legutóbb, 2019. II. negyedévében már csak 0,2 százalékkal nőttek az árak, most pedig, a tavalyi harmadik negyedévben – Ciprus után – nálunk csökkent a második legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal három hónap alatt az árszint. Sőt, inflációval korrigálva már második negyedéve tart a csökkenés” – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az Eurostat emellett górcső alá veszi a 2015 óta mért áremelkedést is, és ebben az összevetésben a magyar drágulás a leglátványosabb, a szűk négy év alatt összességében 60 százalékos.
Bár a most közölt, tavalyi harmadik negyedéves adatok egyelőre még nem véglegesek, hiszen az adott időszak összes adásvétele még nem került feldolgozásra, minden jel arra mutat, hogy 2019-ben befejeződött az évek óta tartó kétszámjegyű éves áremelkedés trendje, és idén már konszolidáltabb mértékű drágulás várható országosan.

Csökkenésre viszont összességében nem lehet számítani, a lassuló árnövekedés még évekig elhúzódhat – véli Valkó Dávid.

A lakáspiaci folyamatokat ugyanakkor célszerű mindig regionálisan, különböző szegmensekre bontva vizsgálni. Bár most is vannak már olyan területek, ahol visszatérni látszik az elmúlt években elfeledett – vásárlást megelőző – alkufolyamat, a legkeresettebb részeken és lakástípusoknál még mindig gyakori, hogy egymásra licitálnak a vevőjelöltek.