Még ne adja el lakását, lesz az drágább is!

További 3-5 százalékos drágulásra számítanak az eladók és az ingatlanpiaci vállalkozások a következő egy évben – derül ki a GKI újabb negyedéves felméréséből.

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest. Mindkét index újabb historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

 

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos bővülés valósult meg.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása, 2018. október

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások
Budai zöldövezet 5 (7)
Egyéb Buda 4,5 (4)
Pesti belváros 4.5 (6)
Pesti zöldövezet 5 (4,5)
Egyéb Pest 5 (4)
Panellakások – Észak-Pest 3 (3)
Panellakások – Dél-Pest 3 (4,5)
Panellakások – Buda 3 (3)
Családi házak – Pest 3 (4)
Családi házak – Buda 3 (4)
Budapest összesen 3,7 (4,5)

Zárójelben az előző – 2018. júliusi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeljövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5% közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3%-kal emelkedhetnek.