Hazai ingatlanpiac: ez történt június végéig

Stagnáló árak, kevesebb adásvétel, és a tavaszt követő hónapokban nagyon megnőtt kereslet jellemezte az ingatlanpiac áprilistól júniusig tartó második negyedévét.  Mutatjuk a számokat.Az ingatlanpiaci árindexek közül mindig a Duna House országos hálózata adja ki adott negyedévről elsőként gyorsjelentést, amelyet most a koronavírus okozta változások miatt különösen várt adat. A már jelzett közvetítői és piaci várakozásokat a DH árindexe megerősítette, miszerint országosan stagnáló, lokációként és ingatlantípusonként enyhén változó mutatókkal zárt az ingatlanpiac.

A Duna House országos lakásárindexe nominál értékén 190, reál értékén 132 ponton stagnál. A panellakások tekintetében tovább csökkentek az árak az egész országban, a panel árindexek közül legnagyobb mértékben, 3%-kal (7 indexponttal) a budapesti index csökkent. Téglalakások többségénél folytatódott az emelkedés, leszámítva Budapestet, ahol kisebb árkorrekció volt tapasztalható. Az egész második negyedévre jellemző volt az eddigieknél nagyobb számú és mértékű alku.

A fővárosban kezd visszatérni a befektetői hangulat, az adásvételek 33% befektetési céllal történt júniusban, az erősödő tendenciát a rövidtávú lakáskiadás korlátozása törheti meg a harmadik negyedévben.

Az első lakás vásárlók aránya országosan emelkedett, Budapesten 7 százalékponttal nőtt az előző év júniusához képest, így a vevők 27%-át képezték. 2020 második negyedévében már a hitelpiacon is tapasztalható volt a COVID-19 járvány hatása.

A Duna House becslése szerint a második 3 hónapban 200 milliárd forint körüli szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel került a piacra, amely 21%-os csökkenés a tavalyi év második negyedévéhez képest. A hitelpiaci ügyletek mutatóinál nem volt jelentős változás az előző időszakhoz képest.

Teljes ingatlanpiaci elemzés letölthető:

https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer_108_Q2-HUN_dhhu.pdf