hirdetés

Mennyi lesz egy tea a Tőzsdepalotában?

Évekkel a megvásárlás után megkezdődhet a bérlőkeresés az egykori Tőzsdepalotában kialakítandó irodaterületekre. Luxus loft irodákat is kialakítanak, a kizárólagos ügynökség a JLL lett. Ám azt még nem tudjuk, mennyi lesz ott egy tea? Hatszáz? Hétszáz? Vagy több?

Évekig semmit nem lehetett tudni arról, hogy milyen munkálatok zajlanak az egykori Tőzsdepalotában a Szabadság téren, ahol évtizedekig az MTV székháza is volt. A befektető kanadai Tippin Corportaion most látta elérkezettnek az időt, hogy megkezdje a nyilvános kommunikációt. A hozzá tartozó Tőzsdepalota Kft. a főleg irodákat magába foglaló történelmi épület kizárólagos bérbeadójaként a JonesLangLaSalle (JLL) globális ügynökséget választotta.

Az 50 000 négyzetméteres eklektikus-szecessziós épületben 31 700 négyzetméter területet újít fel és alakít át a fejlesztő, melyből 25 700 négyzetmétert A+ kategóriás irodaterületként és 6 000 négyzetmétert prémium kiskereskedelmi területként ad bérbe a JLL. A műemlékvédelem alatt álló, több, mint 100 éves belvárosi irodaház földszinti kávéházak, éttermek és üzletek részére kínál prémium bérleményeket. A korábban az MTV Székházaként (előtte Tőzsdepalota) szolgáló területek funkciója nem változik, a CMA Architects bevonásával építik át a tereket, a két tőzsdeteremből igény szerint cellás, nyitott, vagy loft irodaterületeket alakítanak ki, belső udvarokat terveznek, és beépítésre kerül egy zöld tetőtér is, ami exkluzív panorámát nyújt majd a leendő bérlőknek. A fejlesztő továbbá egy Magyarországon még nem alkalmazott, élhetőséget előtérbe helyező környezetvédelmi minősítést céloz megszerezni az épületre.

A Tippin Corporation kanadai tulajdonosa, Michael Tippin elmondta: “Örülök, hogy a JLL tanácsadói lelkesen fogadták megkeresésünket, és együtt dolgozhatunk ezen az emblematikus projekten. A felújítási munkálatok várhatóan 2018 elején kezdődnek, melynek költségvetése kb. 38 millió Euro. Az Alpár Ignác által tervezett és 1905-ben átadott épület múltja meghatározó, ezért a felújítási munkák során nagy hangsúlyt fektetünk a történelmi értékek megőrzésére, és ahol csak lehet, megőrizzük az épület jellegzetes stílusát. Ezen kívül korszerű üveg-acél megoldásokat is alkalmazunk azokban a terekben, amik az elmúlt évszázad során megsemmisültek.”

Furulyás Ferenc, a JLL magyarországi ügyvezetője hozzátette: Kevés ennél jobb lokáció létezik Budapesten, mint a belváros szívében található Szabadság tér. Jelenleg ezen az alpiacon nagyon kevés egybefüggő üres irodaterület érhető el és a telekhiány miatt limitált a fejlesztési potenciál.  Az állandósult kereslet indokolja a Tőzsdepalota fejlesztésének megindítását, hiszen 2017. első negyedévében 9,7%-ra csökkent az üres területek aránya a CBD alpiacon 2016. év végéhez képest (10,6%). Iroda bérbeadási tanácsadóink nagy várakozásokkal és lelkesedéssel fognak dolgozni Budapest egyik legszebb épületén. A jelenlegi modern irodaház fejlesztések között ez az egyetlen ikonikus építészeti remekmű, mely több, mint 31 000 négyzetméter bérbeadható prémium minőségű területet képes nyújtani.”

A grandiózus épületben alkalmazott egyedi építészeti megoldások túlmutatnak a hazai modern irodapiaci kialakításokon. Az épületben akár 6 000-9 000 négyzetméteres, önálló székházként funkcionáló szárnyak bérlésére is lesz lehetőség, és a bérleti díjak 18-25 EUR/ négyzetméter körül várhatók. A Tőzsdepalotában 2017 május közepétől megkezdődik a bérbeadás, és a tervek szerint az épület 2020 elejétől ismét régi pompájában ragyoghat és az első bérlők is beköltözhetnek irodájukba.