Jól halad a Budapest ONE irodaház építése

A főváros nyugati kapujának szánt Budapest ONE irodaház első ütemének építkezése jó ütemben zajlik. Az ikonikus megjelenésű épület szokatlan, szalag formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye. Az épület alaprajza és homlokzata úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé.  Az elsőre szabálytalannak tűnő forma mögött így valójában egy szabályos rendszer húzódik, a különböző ívhosszok mindegyike az 1,35 méteres modulra van optimalizálva, ami a szokványos irodai méret a belsőépítészetben az irodai berendezések kialakítása során.

Az üveghomlokzatnak köszönhetően igen magas lesz a természetes megvilágítás aránya a belső terekben, az előregyártott homlokzati panelek pedig a kivitelezés pontosabb ütemezhetőségét és gyorsaságát segítik. A körpanorámás épület értékét tovább emeli a remek hangszigetelésű belső udvar, ahol vízfelületek, nagy fák, köztéri szobrok és képzőművészeti alkotások között relaxálhatnak az iroda dolgozói és a környékbeliek egyaránt.

Reith András, a Paulinyi-Reith & Partners tervező iroda fenntarthatóságért felelős igazgatója elmondta: “Munkatársainkkal a fenntarthatósági stratégia kialakítása során arra törekedtünk, hogy kiválasszuk a legoptimálisabb beépítést, melynek érdekében különböző vizsgálatokat hajtottunk végre. Megnéztük többek között a szél áramlását, a benapozást, a szoláris potenciált, az akusztikai hatásokat, és a parametrikus tervezés módszereivel nagyszámú változatot megvizsgáltunk, míg végül kialakult a jelenlegi épület. Az ABUD által végzett fenntarthatósági vizsgálatok eredményeit figyelembe véve optimalizált beépítés a záloga annak, hogy az épület már az építészeti eszközök által is fenntartható legyen, energiahatékony módon működjön.”

A tervező csapatnak mindemellett több tekintetben sikerült az elvárt számokat meghaladnia. A megrendelő által meghatározottakhoz képest például 120 parkolóhellyel több fog elkészülni a Budapes ONE-hoz kapcsolódóan, miközben kerékpártárolóból majdnem kétszer annyi valósul meg. Mindezeken felül az irodakomplexum tervezési munkálatai során a kialakításra kerülő közösségi terek méretére is kiemelt hangsúlyt fektettek, így összesen több mint 1000 m2 közösségi használatra tervezett tér épül majd meg.