Lipótmező – egykor bolondok, most majd iskolások

A Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe kerülhet a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont Lipótmező kerületrészen. A juttatandó vagyonnal kapcsolatos módosítást csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fogadta el.

A testület döntése értelmében változhat a Közép-európai Oktatási Alapítványról és a Közép-európai Oktatási Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló előterjesztés. Ennek értelmében az alapítvány vagyonkezelésébe kerül a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont.

(Nyitókép: Készítette: Texaner –  CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28475770)

Ahogy a HVG korábban írta, az új középiskola a tervek szerint az előkészítő évfolyammal együtt ötéves és bentlakásos lesz, így a javaslat alapján „jellegéből fakadóan a magas színvonalú képzés nyújtása mellett nevelési tevékenységet is végez, a tantermen kívüli foglalkozások a közép-európai (kiemelten Kárpát-medencei) identitás erősítése szellemében kerülnek kialakításra”.

Az iskola fizetős lesz, a tandíj mértékét az alapítvány kuratóriuma állapítja meg, de szociális okból a tanulók tandíjmentességet kaphatnak, és az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet. Működésére nem a köznevelési törvény, hanem az újonnan benyújtott jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

(Forrás: MTI; 24.hu; hvg.hu; portfolio.hu)