Eger – pár hét és újra biztonságos az egri vár támfala

Néhány napja, március végén megkezdődött Eger városában a vár leomlott támfalszakaszának helyreállítása, így várhatóan április végére vagy május elejére lehet újra biztonságos a Szép-bástya környéke.
A Dobó István Vármúzeum múlt heti tájékoztatása szerint a Szép-bástya dél-nyugati támfalának megerősítését a helyi önkormányzat által felkért Habbeton Kft. végzi. A cég március második felében vette át a munkaterületet, és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán.

Ezen kívül a bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. Az így elhelyezett cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a támasztékul szolgáló acélgerendákat, majd legalább 10-15 centiméter vastag, szálerősített betonnal teszik teljessé a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfalszakasznak.

A vármúzeum az MTI-nek azt jelezte: a most zajló munkák nem elegendők a korábban keletkezett károk maradéktalan helyreállításához és továbbiak megelőzéséhez, ugyanakkor fontos részei a teljes rekonstrukciónak. A következő hetekben beépített megerősítő szerkezetek ugyanis a későbbi munkafolyamatok során teherviselő elemként működnek majd.

Mint emlékezetes: az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Szerencsére nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.

A szöveg forrása: MTI; a nyitókép forrása: Váradi Zsolt, hu.Wikipedia.org