Március végéig sok lakás épült, de stimulálni kellene az ágazatot!

Ez év első negyedévében 4.775 db új lakás épült, ami 30%-kal több, mint egy évvel korábban. Mindez azonban nagyon kevés: ez az építési szám a hazai lakásállomány 200(!) évente történő megújításához lenne elegendő. Mit kellene tenni?! Mit mondanak a szakértők?

A KSH múlt heti jelentése szerint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 7.032 db volt, 27%-kal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A kiadott új építési engedélyek száma 2016. óta egyik negyedévben sem volt ilyen alacsony.

Gazdasági válság esetén a kormányzatok keresik azokat az intézkedéseket, amelyekkel a gazdaságot ismét be tudják indítani, pótolni tudják a megszűnt munkahelyeket. Az építőipar, ezen belül a lakásépítés megfelelő eszköz lehet erre a célra is – véli a Társaság a Lakásépítéséért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) friss szakértői anyaga.

A 2008-as gazdasági válság idején számos európai ország lakásépítési projekteket indított a gazdasági visszaesés ellensúlyozására. Belgium, Írország, Spanyolország áfa- és szjakedvezményeket, hitelkönnyítéssel ösztönözte a lakások építését; számos ország támogatta a közhasznú bérlakásépítéseket.

Az akkori magyar kormányzat nem nyúlt ehhez az eszközhöz. 2009-ben a TLE áttekintette, milyen válságkezelő intézkedéseket hoztak egyes európai országok a lakásépítések konjunktúrakiegyenlítésére. Összefoglaló anyaguk letölthető e cikkben található linken. Az akkori tanulmány íme: Válságkezelő intézkedések az építőiparban.

A lakásállomány 100 éves megújulásához elvben évente legalább 40 ezer lakásnak kellene megépülnie. Az I. negyedévben épült mennyiség a szükséges lakásépítésnek kevesebb, mint a fele. 2019-re sikerült a 7 ezres mélypontról (2013) feltornázni az építési számot 21 ezerre, amelyben a kormányzati intézkedéseknek (5%-os áfakulcs, csok) alapvető szerepük volt. Fontosnak tartja az anyag, hogy a Kormány aktív intézkedésekkel őrizze meg legalább a 2019-es lakásépítési szintet, találjon olyan ösztönzőket, amelyek pótolni tudják a kivezetett kedvezményes áfakulcsot!

A koronavírus-válság után, jelentős kormányzati intézkedések nélkül 2020-21-ben nagyon kevés lakásprojekt fog indulni. Jelenlegi előrejelzések szerint a kedvezményes áfa kivezetése és a koronavírus-válság együttes hatására 2021-ben várhatóan 10 ezernél is kevesebb lakás fog épülni, ami 2022-re tovább csökkenhet. A lakásállomány minőségi megújulása pedig ismét lassul, amiben a felújítások válság miatt várhatóan csökkenő száma is szerepet játszhat majd.

Ha nem lép a kormány, a lakásfejlesztések éveken át nem fognak tudni beindulni – hívja fel a figyelmet a TLE. Az újabb visszaesés és az ágazat hektikussága a jelen helyzetben nemcsak építésgazdasági, hanem nemzetgazdasági károkat is okozhat.

További részletek itt:

https://www.igylakunk.hu/blog/huzoagazat-lesz-e-a-lakasepites