London és Tokió a világ legdrágább irodapiaca

A londoni West End és a City, valamint Tokió belső és külső öt központi kerülete (Central Five Wards) a négy legdrágább irodapiac a világon – derül ki a CB Richard Ellis féléves Globális irodabérleti-díjak című jelentéséből. A jelentés a világ legdrágább és az elmúlt 12 hónapban leggyorsabban dráguló piacait vizsgálja.

Az Új-Delhi kereskedelmi központjának számító Connaught Place volt az egyetlen új piac a 10 legdrágább helyszín között, 78,29 eurós havonkénti bérleti költségével, míg Mumbai (Bombay) (93,26 euró/m2/hó) két helyet ugorva az ötödik helyen végzett. Manhattan Midtown (Közép-Manhattan) 46,79 euró/hó-val a legköltségesebb helyszín Észak-Amerikában és 21. a világon.

Abu Dhabi vezeti az iroda bérleti költségek emelkedésének listáját (helyi fizetőeszközben és mértékegységben számítva). Az olajban gazdag városban a bérleti költségek 103 százalékkal nőttek az elmúlt évben. A top 50 piac közé tíz ázsiai város került be, közülük is három az első tízbe: Új-Delhi második helyen, 79 százalékos évi bérleti költség-növekedéssel, Szingapúr ötödik lett 54 százalékkal, és Bombay végzett a hatodik helyen, 45 százalékos emelkedéssel az elmúlt 12 hónapban.

Az észak-amerikai régióban a leggyorsabban a kanadai Edmontonban növekedtek a bérleti díjak (60 százalék), amely a 4. helyet hozta a világranglistán. New York belvárosa a 10. poziciót szerezte meg 43 százalékos növekedéssel.

A CB Richard Ellis “Globális irodabérleti-díjak” című felmérésben vizsgált 176 irodapiac 90 százalékában pozitív növekedést mutat az elmúlt 12 hónapban 2007 első negyedévéig.

Európa

162,54 euróval ismét a londoni West End vezeti az 50 legdrágább irodapiac listáját. A bérleti költségek a London West End piacán 46 százalékkal magasabbak, mint a következő legdrágább piacon, az üzleti élet szívét jelentő a Cityben, ahol a költségek 15 százalékkal nőttek. Az európai régióban a kelet-európai Szófiát érdemes kiemelni, ahol a helyi fizetőeszközben számolva a bérleti díjak 63 százalékot ugrottak, így a bolgár főváros a harmadik leggyorsabban növekvő piac az összesített listán. A top 10-be Szófián kívül egyedüli európaiként Belfast került be 43 százalékos növekedéssel.

Budapesten is növekedésnek indultak az árak a prémium kategóriában, ma már 10 százalékkal drágábban lehet bérelni ilyen irodát, mint egy évvel ezelőtt. Varsóban egy év alatt ugyanakkor 20 százalékkal mentek fel az árak, míg Prágában közel azonos szinten maradtak. A közép-európai fővárosok legdrágábbja így Varsó, míg a legolcsóbb Prága, Budapest 21 euró/négyzetméter/hó árszinttel a kettő között található.