A siker titka Románia? – Az ingatlansztori folytatódik

Túlzás lenne állítani, hogy kirobbanó sikert hozott a magyarorsági székhelyű Ablon Group ingatlanfejelsztőnek az első félév tőzsdei élet. A februárban a londoni AIM-re bevezetett Ablon papírjai viszonylag alacsony forgalom mellett az IPO utáni árfolyamhoz képest a részvények – magas volatilitás mellett – mindössze 12%-ot erősödtek júliusig.

A cég fejlesztései azonban többségében sikeresek, az üzleti modellje világos és határozott, s nagyratörő tervekkel vágott neki a román ingatlanpiacnak. Az új fejlesztések meghatározó része a romániai lakóingatlanokra fókuszál, az Ablon így mind földrajzilag, mind szektorálisan is tovább diverzifikálja ingatlanportfólióját. A régiós ingatlanfejlesztőkhöz képest alacsony piaci kapitalizációjú Ablon árazása attraktívnak mondható, növekedési potenciálja pedig egyértelműen jelentős.

A román kapcsolat

A magyarországi székhelyű Ablon eredetileg a budapesti irodapiacon kezdett fejleszteni a 90-es évek elején, később pedig belépett a prágai piacra is, s bár a diverzifikáció fokozására tett lépések egyértelműen látszanak, a cég portfólióját továbbra is a budapesti (különösen a Váci úto) irodaházak dominálják. Az Ablon dinamikus romániai terjeszkedésbe kezdett, a tervezett portfólió kb. 40%-át már a romániai lakóprojektek teszik ki, azaz a fókusz határozottan keletre tolódik. A román lakáspiac az elmúlt időszakban kirobbanó növekedést mutatott, s bár több piaci szereplő már a túlfűtöttség jeleiről beszél, nincsen kétségünk, hogy a jól pozicionált és megvalósított projektek továbbra is sikeresek lesznek, főleg a másodlagos városokban, ahol az Ablon különösen aktív.

Kicsi az Ablon, de olcsó?

Az ez év februárjában, a londoni AIM-en végrehajtott IPO egyértelműen az Ablon várakozásai szerint alakult, az izraeli Uri Heller által alapított ingatlanfejlesztő kb. 149.5 millió eurót gyűjtött az elsődleges kibocsátás után. A későbbi kereskedés során azonban jelentős forgalom nem alakult ki az Ablon részvények piacán, s jelentős emelkedés után az árfolyam mostanra csupán 12%-kal haladja meg az IPO után kialakult árat. Az alacsony forgalomért részben a kereskedés helyszíne is okolható, hiszen egy teljes mértékben régiós (elsősorban magyar és cseh) fókuszú ingatlanfejlesztő könnyebben “szem előtt lenne”, ha pl. a BÉT-en és/vagy Prágában lenne bevezetve.

A Ablon mindazonáltal az egyik legkisebb tőzsdén jegyzett ingatlancégnek számít a régióban, piaci kapitalizációt tekintve a cseh ECM-hez hasonítható, a kapitalizációja egyik cégnek sem haladja meg az 500 millió eurót. Az Ablon fejlesztési tervei azonban kifejezetten ambiciózusak, ráadásul olyan dinamikus piacra koncentrál, mint a román lakáspiac, s a bulgáriai piacra lépés is a menedzsment tervei között szerepel.

Az Ablon árazása ráadásul határozottan attraktív a kisebb cseh és lengyel ingatlanfejlesztőkhöz, a GTC-hez, az Orco-hoz és az ECM-hez képest, hiszen míg az említett cégek mind 1.3-as P/NAV fölött forognak, addig a budapesti központú Ablon árfolyama csupán 14%-os diszkontot tartalmaz a nettó eszközértékhez képest. Igaz ugyanakkor, hogy az Ablon a felsorolt cégek közül a legalacsonyabb likviditással “büszkélkedhet”, a menedzsment stratégiája és a fejlesztési tervek azonban rendkívűl határozottak és optimizmusra adnak okot.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a céget követő mindkét elemző (ING, Credit Suisse) vételre ajánlja az Ablon részvényeit. A jelenlegi 2.8 fontos árfolyamhoz képest az ING 3.36 fontos, míg a Credit Suisse 3.2 fontos célárat határozott meg a kis kapitalizációjú ingatlanfejlesztő papírjaira.