Sikeresen lobbiztak az ingatlanosok

Angliában az ingatlantársaságok egyértelm? sikerként könyvelték el a kormány legújabb törvénymódosítását, mely engedélyezi REIT-ek alapítását és a t?zsdén való jegyzését, az eredeti tervekhez képest igen kedvez? feltételek mellett.

A REIT (Real Estate Investment Trust) társasági forma hatalmas előnye, hogy az ingatlantársaságok mentesülnek az adófizetés alól, amiért cserébe a profit meghatározó részét (Angliában a 90 százalékát) ki kell fizessék osztalékként a részvényeseknek.

Az eredeti törvényjavaslathoz képest a végleges verzióval nagyon jól jártak az ingatlanosok. A REIT társasági forma átvételéhez a vállalatoknak mindössze a bruttó eszközértékük 2%-át kell konverziós díjként befizetniük. Az újonnan induló vállalatok ráadásul még ezen díj megfizetése alól is mentesülnek.

Emellett az első javaslat 30-40 százalékos szintjéhez képest maximálisan 70-80 százalékos tőkeáttétellel működhetnek a REIT-ek. A KPMG elemzői szerint a törvény ösztönzően hat majd az ingatlan szektorra, s eőreláthatóan sokan döntenek majd az új társasági forma mellett.