Drágulnak a frankhitelek

A forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalható gyengülése rossz hír a devizaadósoknak. A svájci frank alapú kölcsönök törlesztőrészletei 2-3 százalékkal emelkedhetnek.

Jóllehet a forint hirtelen és nagymértékben begyengült az elmúlt napokban, ez még nem jelent drámai drágulást a devizahitellel rendelkező adósok számára.

A frank is gyengült

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő vezető elemzője szerint a közeljövőben mindössze 2-3 százalékkal emelheti meg a svájci frankban felvett hitelek havi törlesztő részleteit a forint gyengülése, ugyanis az elmúlt napokban a svájci frank is gyengült az euróhoz képest, bár kisebb mértékben, mint ahogy a forint kurzusa változott.

Duronelly Péter aláhúzta: nem várható az, hogy a svájci frankban felvett devizakölcsönök esetében egy havi 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet rövid időn belül 60 ezer forintra nőne. A legrosszabb esetben is a havi törlesztő részletek maximum 5 százalékos növekedése várható.

A vezető elemző kifejtette: mivel a forintot az euróhoz kötötte a kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank, a svájci frank/forint árfolyama két árfolyamból, azaz a forint/euró, illetve a svájci frank/euró árfolyam keresztárfolyamából adódik. Így a két árfolyam alakulására igen nehéz előrejelzést adni, csupán időlegesen lehet megmondani az elmozdulás nagyságát.

Duronelly Péter kifejtette: az elmúlt napokban a forint/euró árfolyam jelentősen gyengült, átlépte a 260 forint/eurót, ez oda vezet, hogy ha esetleg a közeljövőben erősödik is a magyar nemzeti valuta és árfolyama “bekukkant” 260 forint alá, legfeljebb 255 forintig erősödik az euróhoz viszonyítva.

Eltolódott a kereskedési sáv

Ez év januárjában még egy euró 1,55 svájci frankot ért, ez most 1,57 svájci frankra változott. A forint/euró, illetve svájci frank/euróból származó keresztárfolyam a korábbi 162-ről 168-169 forint/svájci frankra gyengült, de eléggé ingadozik. Ismertette: tavaly májusban egy svájci frank nagyjából 166 forintot ért, míg 2005 augusztusára egy svájci frank 156 forintra változott, a forint árfolyama néhány hónapon belül 10 forinttal erősödött a svájci valutához képest.

Elmondta: az már látszik, hogy a forint/euró árfolyamának kereskedési sávja gyengült a korábbihoz képest, az új kereskedési sáv erős széle 255-256 forint/euró árfolyamra tehető. “Valószínűleg meg kell barátkozni ezzel a gyengébb forintárfolyammal hosszabb távon is, ez kihat majd a svájci frank forintárfolyamára, azaz a svájci frankban felvett kölcsönökre is, rövid távon a törlesztőrészletek drámai növekedése nem valószínű” – mondta Duronelly Péter.

Erősödhet a frank

A Magyar Nemzeti Bank svájci frankra ez év március 1-én 162,76 forint árfolyamot állapított meg, míg március 14-én 169,63 forint volt ez az MNB által megállapított árfolyam (fixing), ami csaknem két hét alatt a svájci valuta 4,2 százalékos erősödését mutatja a forinthoz képest.

Az euró jegybanki fixingje március 1-én 254,32 forint, március 14-én 269,85 forint volt, ez 6,1 százalékos erősödés a forinthoz képest. A következő kereskedési napon, csütörtökön arra számítanak, hogy a svájci jegybank 25 bázisponttal 1,25 százalékra emeli a svájci irányadó kamatot, ennek hatására erősödésnek indulhat a svájci valuta a nemzetközi piacokon.