Startra kész az ABLON legújabb projektje

Finanszírozási szerződést írt alá az ABLON Csoport az osztrák Volksbankkal a varsói Karolkowa Business Park megvalósítására. A szerződéssel zöld utat kap a Varsó belvárosában összesen 18 ezer négyzetméternyi bérbe adható területű irodakomplexum építése.

Varsó egyetlen üzleti negyedében, a városközpont közvetlen szomszédságában építi meg Karolkowa Business Park néven legújabb projektjét Magyarország és Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az ABLON Csoport.

A közel 50 millió eurós beruházás keretében egy 11 emeletes, összesen 18 ezer négyzetméternyi bérbeadható területű komplexum épül fel, melyből több mint 15 ezer négyzetméter iroda és 3 ezer négyzetméter kereskedelmi terület áll majd a bérlők rendelkezésére. Az épület egyedülálló különlegessége az a 2 500 négyzetméteres egybefüggő közpark, mely a kereskedelmi területek fölötti tetőkertben kerül kialakításra, és amely mind az irodaházban dolgozóknak, mind a környékbelieknek kikapcsolódási lehetőséget biztosít árnyas kávézókkal és éttermekkel.

„A Karolkowa beruházás hozzávetőlegesen 10 százalékkal emeli a csoport teljes ingatlanportfoliójának volumenét, és ez az ABLON második legjelentősebb irodaház-komplexuma a budapesti Gateway Office Park után – mondta Lovro Adrienn, az ABLON Csoport igazgatósági tagja. Mindig is az volt az elképzelésünk, hogy a magyar piacon kialakult és jól bevált vertikálisan integrált ingatlanfejlesztési üzleti modellt a régió további országaiban is meghonosítsuk, és üzleti előnyre váltsuk ezeken a piacokon. Természetesen nem elfeledkezve azokról a helyi sajátosságokról, melyek az egyes piacokat jellemzik.”

A londoni tőzsdén jegyzett társaság eddig elsősorban Magyarországon és Csehországban épített irodaházakat, kereskedelmi, logisztikai és lakóingatlanokat, valamint hoteleket. Legutóbbi befejezett projektje a 31 ezer négyzetméteres, tizenegymilliárd forintos beruházásból megépített Blaha Lujza téri Europeum, amely egy közel 6 000 négyzetméteres bevásárlóközpontnak és egy négycsillagos, 235 szobás Courtyard by Marriott hotelnek ad otthont. A hazánkban több mint 400 millió eurónyi befektetést megvalósító ABLON csoportnak három lengyelországi projektje van jelenleg fejlesztés alatt, melyek közül elsőként a Karolkowa Business Park lép a megvalósítás fázisába. Az irodakomplexum 2013 első negyedévében kerül átadásra.

A Karolkowa Business Park a varsói ingatlanpiacon is egyedi építészeti megoldásként ötvözi a modern irodákra jellemző megjelenést a historikus formákkal. A fejlesztés a XX. század elején épült Philips gyár vöröstéglás, földszinti homlokzati elemeit megtartva egy hatemeletes egységből és két 11 emeletes toronyból áll majd. A tervek kialakításánál fontos szempont volt a természetes fény beengedése az irodaterekbe, így minimálisra csökkenthető a mesterséges világítás alkalmazása és nagyobb rugalmassággal alakíthatók a belső terek.

Az új komplexum közlekedési adottságai is kiválóak: a varsói városközpont szomszédságában, a város egyetlen irodaparkjának részeként helyezkedik el, számos busz és villamosjárat érinti, gyalogos távolságra van a belváros, továbbá az épülő metróvonal két tervezett állomása is. A két földalatti szinten összesen 260 autó befogadására alkalmas mélygarázst alakít ki a fejlesztő.