Cushman 92 900 négyzetméteres irodabérleti tranzakciója a One World Trade Center-ben

A Cushman & Wakefield a New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóságok valamint a The Durst Organization kizárólagos bérbeadó ügynökeként sikeres bérleti szerződést kötött a Condé Nast vállalattal a manhattani One World Trade Center egy 92 900 négyzetméteres irodaterületére.

Cushman & Wakefield ingatlantanácsadót 2007-ben kiválasztotta a Kikötői Hatóság – az ingatlan The Durst Organization-el közös fejlesztője- a mára már jelképpé vált 278 710 négyzetméteres, 3,1 milliárd dollár értékű torony előbérleti tranzakcióinak képviseletére. A torony átadása 2013-ra várható. A Condé Nast tranzakció lezárásával az épület több mint egyharmada bérlőre talált három évvel az előtt, hogy költözhetővé válna.

A Condé Nast-al megkötött szerződés egy mérföldkő Lower Manhattan megújulásában, a város és a nemzet tekintetében egyaránt. A Condé Nast tranzakció az elmúlt húsz év legjelentősebb magánszektorban megvalósult ügylete Lower Manhattanben.
A Condé Nast a központját és számos manhattani irodáját helyezi majd át a torony 20-41. emeleteire, ezzel a One World Trade Center irodaterületeink egyharmadát foglalva el.

„A One World Trade Center egy nemzetközi jelkép és ez a tranzakció egy új belváros katalizátora lehet.”- nyilatkozta Carlo Sant’Albano a Cushman & Wakefield igazgatóságának londoni elnöke. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy mi képviselhettük a tulajdonost ebben a jelentős tranzakcióban, mely helyet biztosított a One World Trade Center- ben a Condé Nast számára, mely nemzetközi szinten egy irányzatindító vállalat a divat és eszmék terén.  A Cushman & Wakefield és a World Trade Center jelentős közös múltra tekint vissza és a jövőben is szeretnénk fenntartani ezt az együttműködést, amint ezt az egyedülálló lehetőséget eljuttatjuk a leendő bérlőkhöz Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt.”

“Megtiszteltetés a Cushman & Wakefield számára, hogy a Kikötői Hatóságot és új partnerét a The Durst Organization-t képviselhette ebben a történelmi tranzakcióban,” – mondta Glenn Rufrano a Cushman & Wakefield elnök-vezérigazgatója. „Kezdetben, amikor kizárólagos bérbeadó-ügynökségi megbízást kaptunk a Kikötői Hatóságtól nehezen tudtuk figyelmen kívül hagyni a Lower Manhattan jövőjére irányuló általános szkepticizmust. Ennek a jelentős tranzakciónak köszönhetően azonban egyértelművé vált, hogy a Kikötői Hatóság víziója megvalósulni látszik Lower Manhattanben.  Tara Stacom és ügynöki csapata páratlan odaadással és elkötelezettséggel dolgozik a projekt sikerének érdekében.”

A Cushman & Wakefield Alelnöke Tara I. Stacom és Alan L. Stein Ügyvezető Igazgató képviselték a Kikötői Hatóságot a tranzakció során.

“ A Condé Nast döntése, hogy a belvárosból Lower Manhattanbe költözik, egy jelentős változást jelent annak a közösségnek a történelmében, mely az elmúlt kétszáz évben a pénzügyi szektorral hozható szoros összefüggésbe. Mára már a belváros sokkal inkább megosztott az üzleti élet tekintetében; kiadók, reklámcégek, építészeti vállalkozások, jogi cégek, művészek és számtalan egyéb kreatív vállalkozó irányítja New York gazdasági életét.”- nyilatkozta Tara I. Stacom a Cushman & Wakefield Alelnöke. „Az eddigi legnagyobb belvárosból történt kiköltözés valamint az 92 900 négyzetméteres Condé Nast bérleti szerződés alátámasztja Chris Ward vezetése alatt álló World Trade Center sikereit. Az, hogy a világ egyik jelképpé vált márkája, a One World Trade Centerbe költözött más korszerű székházat kereső vállalatoknak is utat mutat. A Condé Nast felismerte a One World Trade Center kiváló építészeti adottságait, a terület és a park  általános jelentőségét, a torony eszmei értékét, valamint az abban rejlő előnyöket, hogy itt található Manhattan egyik legjelentősebb közlekedési csomópontja.”

Ez a tranzakció a második jelentős irodabérlőt hozta a One World Trade Centerbe. A China Center New York LLC, a Vantone Industrial Co., Ltd., egy részlege egy 17 730 négyzetméteres irodabérleti szerződést írt alá 2009 márciusában. A Vanton az épület 64. emeletének egy részét, valamint a 65-69 emeletek egészét fogja elfoglalni.

A Cushman & Wakefield és a World Trade Center hosszú közös múltra tekint vissza. Például 1985-ben a cég képviselte a Kikötő Hatóságot egy a Dean Witter-el még az eredeti épületre kötött majdnem 92 900 négyzetméteres irodabérleti szerződése során. 2001-ben a cég valósította meg a Larry Silverstein-el kötött a World Trade Centerben 99 évre szóló megállapodást. A közelmúltban a Cushman & Wakefield képviselte a Kikötői Hatóságot a Silverstein Properties-el kötött bérleti szerződés megújítása kapcsán, valamint a The Durst Organization-el létrehozott közös vállalkozás alapítása során egyaránt.

Mary Anne Tighe  a CB Richard Ellis Alelnöke és Gregory A. Tosko vezette a Condé Nast-ot képviselő csoportot a tranzakcióban.

A jelenlegi 541 méter magas antennatornyot megelőzve kész állapotban a One World Trade Center lesz Western Hemisphere legmagasabb épülete. Az építkezés jelenlegi fázisában az épület 67 emelettel magasodik a talajszint fölé. Hétről hétre egy új emelettel bővül a torony.

Az ingatlan sok egyéb szolgáltatás mellett71 irodai szinten 278 710 négyzetméternyi ’A’ kategóriás irodaterületet, egy hatalmas 15 méter belmagasságú nyilvános lobbyt és egy 378 méterrel a talajszint fölött elhelyezkedő kilátó teraszt foglal majd magába.  David Childs of Skidmore Owings & Merrill világhírű építész által tervezett One World Trade Center a világon eddig épült környezetvédelmileg legfenntarthatóbb épület a maga kategóriájában. A projekt megfelel a US Green Buildings Council által meghatározott LEED Gold kritérium környezetvédelmi előírásainak.

A One World Trade Center dolgozói és látogatói egy egyedülálló tömegközlekedési szolgáltatást élvezhetnek majd. Ultra-modern légkondicionált folyosók kötik majd össze a tornyot a kiváló építész, Santiago Cava által tervezett The World Trade Center Közlekedési Csomóponttal, az új PATH terminállal, a 11 NYC metróvonallal, az új Fulton Street Transit Center-el, a World Financial Center-el és kompkikötővel, valamint nagyságrendileg 46 450 négyzetméternyi világszínvonalú bevásárló és vendéglátó egységgel.

A Cushman & Wakefield a világ egyik legnagyobb kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó vállalata, mely 1917-ben New York-ban alakult és mára már a világ 61 országában, 234 irodában 13,000 dolgozót foglalkoztat.

A Kikötői Hatóság, mely egy önálló vállalkozás és egy állam adóiból sem részesül, a régió több legforgalmasabb és legfontosabb közlekedési csomópontját igazgatja. Az ügynökség rendelkezik a 64 750 négyzetméter alapterületű World Trade Center tulajdonjogával is.

Az 1915-ben Joseph Durst által alapított The Durst Organization, a 929 000 négyzetméteres, prémium kategóriás Manhattan Irodatornyok építtetője és üzemeltetője. A szervezet leginkább magas kategóriájú és környezetbarát kereskedelmi és lakóingatlanok fejlesztésével vált ismertté.