A hosszabbítások dominálnak az irodapiacon

A pesszimista hangulat ellenére bérbeadásból nem volt hiány az elmúlt időszakban a budapesti irodapiacon. Igaz, ezek nagy része a meglévő irodaállományon belüli hosszabbításoknak köszönhető és nem a ténylegesen új ügyletkötéseknek; az előbbiek a tranzakciók közel 45 százalékát teszik ki. Ami a bérleti szerződések nagyságát illeti; döntő többségük néhány száz négyzetméteres volt az idei év első 9 hónapjában és a bérlések alig egy negyedét kötötték 500 vagy annál nagyobb területre, közölte a CA Immo.

A budapesti ingatlanpiacon 2008 óta nagy számban fordulnak elő szerződés-hosszabbítások; az idei év első három negyedévében 280 000 nm-t adtak bérbe, a BRF legutolsó negyedéves elemzése szerint ezek 45 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki. A hosszabbítások oka a pangó fejlesztések, kevés a rendelkezésre álló üres iroda és azon belül is kevés az olyan nagyobb, egybefüggő terület, amely egy 1000 nm vagy akár több ezres terület igényű bérlőnek alkalmas lehet. Előreláthatóan év végéig az éves új irodakínálat nem fogja elérni a 100 000 nm-t, ez hosszú évek óta a legalacsonyabb szint a budapesti irodapiacon.


Az átlagos bériroda terület csökkenés annak a következménye, hogy a limitált pénzügyi források miatt visszaestek az üzleti lehetőségek, a cégek jövőbeli várakozásai és tervei is lényegesen visszafogottabbak az előző évekhez képest. Az újratárgyalások továbbra is nagy szerepet játszanak a bérbeadásokon belül, a több ezer négyzetméter feletti irodaigényű nagy cégek még mindig sokkal inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint új irodaházba való költözés mellett döntenek.