Akár 1400 milliárd forintny tőke zúdulhat a német ingatlanpiacon lévő cégekre, jövőre pedig indul Bezenye építése

A következő hetekben mintegy 4 milliárd eurónyi tőke jelenhet meg a német ingatlanpiacon, aminek az első bizonyítékai már most látszanak. Az elmúlt héten ugyanis a Propertyeu.info információi szerint 450 millió euró értékben készítettek elő logisztikai ingatlaneladásokat Németországban – írja a Portfolio.hu. Egy másik – szintén német vonatkozású – hír szerint jövőre elindulhat a bezenyei-hegyeshalmi giga-méretű logisztikai és lakó-központ beruházás a német FAKT AG révén.

Várhatóan 4 milliárd eurónyi tőke jelenhet meg a német ingatlanpiacon a következő hetekben, miután az ország fokozatosan megszünteti az érvényben lévő korlátozásait.

Márciusban, áprilisban és májusban a koronavírus-járvány miatt korlátozott számban valósultak csak meg üzletek Németországban, most azonban ha egy nagyobb intézmény ingatlanbefektetést tervez, a hasonló országok közül Németországban teheti meg legegyszerűbben. A német ügynökségek szerint a hosszútávú jövedelemtermelő ingatlanok iránt nem csökkent a járvány miatt a kereslet, amit a következő hetekben a piacra lépő tőke igazolhat.

Egy hét sem telt el és a várakozások beigazolódni látszanak, ugyanis már most 450 millió euró  (mintegy 157 milliárd forint) értékben készítettek elő logisztikai ingatlaneladásokat Németországban. Ezen felül pedig várhatóan az iroda és a retail szegmensben is jelentős tőke mozdulhat meg hamarosan.

A németországi logisztikai helyezttől nem független egyes hazai nagy ingatlanberuházások helyzete sem. A múlt héten például a Bezenye mellé (az eredetileg, egy korábbi beruházó által még kaszinónak szánt területre) tervezett FAKT AG óriásberuházásórl is érkezett hír. De nem Nyugatról, hanem Kelet-Magyarországról. Ugyanis a kelet-magyarországi régiót is felpörgetheti a FAKT AG cégcsoport dunántúli beruházása.

Ugyanis mindeközben Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a németországi FAKT AG egymilliárd eurós beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában.

Az esseni cégcsoport magyarországi leányvállalatának vezetője, Tóth Károly múlt hét elején Nyíregyházára látogatott, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének központjában találkozott Rácz Imrével, a NAK megyei elnökével, illetve egyeztetett a régió gazdálkodóival a jövőbeni együttműködési lehetőségekről.

Kiderült, hogy a területen a német beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia-központot, hotelt, autópálya-felhajtót, benzinkutat és lakásokat is kialakítana – fogalmazott az egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatón Tóth Károly ügyvezető.

Beszélt arról is, hogy modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.

Tudunk, hallunk az értékesítési problémákról, szeretnénk, ha fel tudnánk vinni az itt megtermelt gyümölcsök, zöldségek felvásárlási árát. Ebben partnerei kívánunk lenni a magyar gazdálkodóknak – emelte ki Tóth Károly.

A múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott, a német vállalat ötven hektáron feldolgozó és logisztikai központot, további ötven hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, ezekkel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

– Gondolkodunk egy gomba-feldolgozóüzem megépítésén is, a szárított gomba piaca például manapság felfutóban van. Ezekhez a nagyszabású terveinkhez keresünk tulajdonostársakat, illetve beszállítókat, együttműködő gazdálkodókat.

Mi nem a magyar piacot akarjuk megtámadni ezzel a beruházással, hanem a hazai termékeket szeretnénk versenyképesebbé tenni az európai piacon úgy, hogy közben a Magyarországon előállított termékek árát megemeljük akkor, mikor nyugatra értékesítjük őket – vázolta fel a terveket Tóth Károly.

Az ügyvezető hozzátette, a jövő év (2021) közepén szeretnék elkezdeni az építkezéseket, majd egy évre rá el kívánnák érni a negyven százalékos készültséget.