Nem lett olcsóbb a panel, sőt!

A panel még drágult is! Egy friss elemzés szerint fővárosban a panellakások 27 millió forintos átlagáron cseréltek tulajdonost, kicsit magasabb négyzetméteráron, mint 2019-ben ugyanilyenkor!

Tranzakciók tekintetében folytatódott az elmúlt hónapok pozitív tendenciája az ingatlanpiacon, amely így a tavalyi évvel megegyező szinten teljesített augusztusban. A coVID-19 első hulláma okozta tavaszi viszszaesés miatt éves szinten 17%-os tranzakciós mínusznál jár jelenleg az ingatlanpiac.

A Duna House előrejelzése szerint amennyiben a járvány második hulláma nyomán nem lesznek az ingatlanközvetítői munkát nehezítő társadalmi korlátozások és fennmarad az eddig tapasztalt gyors visszazárás, várhatóan az év elején jelzett 130-150 ezres tranzakciós becslési sáv alsó felét érheti el az ingatlanpiac országos forgalma 2020-ban.

Az ingatlanpiac után néhány hónapos utánkövetéssel a jelzáloghitelpiac is rendezte sorait és újra növekedési pályára állt. A Duna House pénzügyek adatai alapján az idei nyolcadik hónapban 77 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely a tavalyi MNB által publikált 68,6 milliárd forinthoz képest 11%-os emelkedést jelent. Az előző július hónap adatához képest a növekedés még jelentősebb, 16-22% közötti a pénzügyi közvetítő vállalat becslése alapján.

A hónapban értékesített ingatlanok tranzakciós adatai alapján vegyes képet mutat a piac. A fővárosban a panellakások 27 millió forintos átlagáron cseréltek tulajdonost a budai és pesti oldalon egyaránt, amely tranzakciókhoz kicsit magasabb négyzetméter ár társult mint tavaly ugyanilyenkor.

Tégla lakások tekintetében az irányárváltozás és alku tekintetében érzékelhető emelkedés, amely a vevői pozíció erősödésre utal. A belvárosban e két mutató együttese a 14%-ot is elérte, amely a jelenlegi legmagasabb érték ingatlanpiacon. A belvárosi piac átalakulását a további lassulása is jelzi, a Duna House adatai alapján már 4-6 hónapos értékesítési idővel kell számolni a belső kerületekben az eladóknak.

Az első lakásvásárlók vezető szerepe már második hónapja tartja magát a vevők között. Augusztusban Budapesten a befektetőkkel, vidéken a nagyobb lakásba költözőkkel osztoztak az első helyen 27-27%os arányukkal. Az eladók tekintetében a fővárosban a nagyobba költözés, vidéken az örökölt ingatlan értékesítése volt vezető ok.