Albérlet: itthon drágult a legjobban, de még így is olcsó a budapesti bérlakás

Az Eurostat minden évben tanulmányt készít az Európai városok relatív megélhetési költségnek összehasonlításáról, amelynek fontos része a bérlakás költségek vizsgálata is. Ennek 2019-es adatait publikálta most az intézet, amelyből kiderül, hogy Budapesten bár a legnagyobb mértékben nőttek a bérleti árak az előző évhez képest, még így is az európai nagyvárosok közötti sorrendben hátul szerepel. A felméréshez hazai részről a Duna House is szolgáltatott adatokat, az ingatlanközvetítő jelentős változásokat vár az idei évben.

„Egész Európában 2018-hoz viszonyítva a legnagyobb áremelkedés Budapesten történt, ahol 2019-re 15%-kal drágábban adták ki a vizsgálatba bevont lakásokat. London bizonyult a legdrágább városnak, minden kategóriában kétszeres árral számolhattunk, mint Budapesten. Bécsben 3%-kal, Bukarestben 2%-kal csökkentek a bérleti díjak 2019-re, a többi városban jellemzően 2-8%-kal emelkedtek az árak.” – mutatott rá a felmérés legfontosabb adataira Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„Az idei évben a járványhelyzet miatt jelentős változások történtek a bérleti árakban és a bérleti konstrukciókban is. Ezen változások tartósságát és jelentőségét, a gazdaság és turizmus állapotának helyzete bármilyen irányban befolyásolhatja még az év végéig. A rövidtávú lakáskiadások piacán ráadásul itthon is újra felerősödtek a szigorúbb szabályozási lehetőségek, amelyek további csökkenéshez vezethetnek.”

A felmérés alapján a régióban Prága és Bécs után a budapesti belváros a legdrágább, nálunk kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Bukarestben és Varsóban is. Brüsszelben az 1 szobás lakások drágábbak, míg a 3 szobás nagylakások olcsóbbak a budapesti áraknál. Legdrágább városnak London, Párizs és Dublin számít, míg legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták, munkavállalók.

Forrás: EUROSTAT 2019 CURRENT MARKET RENTS

Az Eurostat felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, így az árak nem a normál bérlet díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt.

Metodika:

A vizsgálatba bevont budapesti lakások mérete kezdve a 3 szobás lakással: 110-130m2, 60-80m2, 40-60m2. A vizsgált lakások Budapesten hely szerint Budán az I., II., III, és XII. kerületben – Pesten az V., VI., VII. kerületben zajlott.