Döbbenet: drámaian esni kezdtek a panelárak

A tavalyi utolsó negyedéves adatok – különösen a panelárak – az ingatlanpiac változását mutatják. A Duna House lakásárindexeinek többsége – hosszú évek óta először – kifejezett csökkenést mutat. Meglepő, de a budapesti téglalakások árindexe még mindig emelkedő fázisában van.

A legdrasztikusabb csökkenést a panel indexek mutatják, a fővárosban és a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett ennek a lakástípusnak az ára az utolsó negyedévben. A kis legörbülés az index végén még nem tűnik soknak, de azért eléggé ijesztő, hisz egy évnyi áremelkedés nullázódott le pár hónap alatt!

 

A használtlakáspiaci mutatók vizsgálatánál az árak mellett az értékesítési idő és az alku mértékének emelkedése, valamint a befektetői vásárlások csökkenése és a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési arányának növekedése is a változó piaci környezetet mutatják.

Az árváltozás érdekességeit decemberben az elmúlt három év leggyengébb kereslete is okozhatja, a kereslet index esetében az ideinél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mért a Duna House.

 

A lakáspiac külön szegmenseként érdemes vizsgálni az újlakás piacot, amelynél az év végi áfaváltozás miatt is még mindig emelkedő árakat és a használtlakáspiacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható az Eltinga és a Duna House adatai alapján.

Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 883 ezer forint volt a negyedik negyedévben.

 

A jelzáloghitelezés piaca az arányaiban nagyobb lakossági forgalom miatt folyamatosan erősödő fázisban van, a főbb hitelpiaci mutatók stabil értékei mellett. A jelzáloghitelek éves adatainak vizsgálatánál is egyértelmű erősödés látszódik a hitelpiacon, 2018-ban összesen 850,35 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel hazánkban, míg 2019-ben az MNB tényadatai (jan-okt) és a Duna House becslése szerint (nov-dec) 903,33 milliárd forintra nőtt ez az összeg.