El sem hinnéd mi épül a Feneketlen tónál…

A Feneketlen tó mellé tervezett 350 lakásos ingatlanfejlesztés helyett csak irodaház épülhet. E projekt 2018-ban hatalmas vitát kavart a környéken élők körében. Az egykori Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI, képünkön) telekre tervezett beruházás ellen sokan tiltakoztak. Most előrelépés történt: Újbuda kerület honlapja szerint 3 helyett csak egy épület épülhet, kisebb területen. És lakások helyett csak irodák lesznek.

Újbuda honlapján az Ittlakunk.hu vete észre a friss hírt, miszerint a volt ÉMI-telekre tervezett Buda Gardens eredetileg egy 38 ezer négyzetméteres, 350 lakásos, 500 parkolóhelyes lakópark lett volna. Ám az új városvezetés tárgyalásainak eredményeként a három épülettömb helyett egyetlen irodaépület készülhet. Az eredetileg megengedett 38 ezer négyzetméter helyett, a készülő, új szabályzat mindössze 23 ezer négyzetméter építését teszi lehetővé, mivel a szintterületi mutatót az eredeti 3,0-ról az előző városvezetés 2,5-re, a jelenlegi pedig 1,8-ra csökkentette. Így összesen legalább 40 százalékkal lesz kisebb az új épület mérete az eredetileg tervezettnél.

Az önkormányzat vezetése emellett a korábbi 20-ról 35 százalékra növelte a minimális zöldfelület nagyságát, a mélygarázs parkolóhelyeinek számát pedig az eredetileg tervezett 500-ról csaknem felére, 260-ra csökkentette. Az épület a Villányi úti házaktól, a Diószegi úttól és a játszótértől is távolabb kerül. Az irodaház játszótér felőli oldala lesz a legalacsonyabb, a Flamenco szálló irányába pedig fokozatosan növekedni fog. A Diószegi úti és a játszótér fáinak vizsgálata zajlik, az építkezés azok gyökérzetét nem fogja veszélyeztetni.

A tervezett projekt helyszíne, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. egykori központja képünkön.